Algemeen directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Leo Brunswijk, handhaaft het standpunt dat Marciano Hellings, tevens voorzitter van de bond, gedragsregels heeft geschonden. Hierdoor is hij op staande voet ontslagen. De directie heeft de bond voor de rechter gedaagd om de lopende acties op te schorten, wat een half uur na de gerechtelijke uitspraak moest gebeuren, besliste rechter Suzanne Chu. Tot op heden heeft de bond het werk niet hervat. Om 7.30 uur wordt een algemene ledenvergadering georganiseerd waar het er niet naar uitziet dat de werkzaamheden worden hervat zolang het ontslag van Hellings niet wordt teruggedraaid. Daarnaast is het vertrouwen in de directie opgezegd.
Tijdens een persconferentie gisteren heeft Brunswijk verklaard dat hij het woord ‘sorry’ niet kent. Hij vergeleek excuses maken met een moord in een film, gevolgd door een spijtbetuiging. “Sorry na wan wortu san mi no sabi”, aldus Brunswijk. Volgens Brunswijk is Hellings, als ex-werknemer, volgens de statuten van de bond geen lid en dus ook geen voorzitter meer. Brunswijk is vastberaden om krachtig op te treden als het bedrijf in gevaar wordt gebracht. De rechter heeft uitspraak gedaan en de werknemers moeten zich daaraan houden, zoals in een rechtsstaat geldt. Indien het vonnis niet wordt nageleefd, zal er een dwangsom van SRD 5.000 per dag worden opgelegd, met een maximum van SRD 100.000 gedurende 20 dagen.
Brunswijk legde uit dat de Prado waarvan foto’s zijn verspreid door de tweelingbroer Raoul Hellings van EBS is. Het voertuig is vorig jaar bij Kersten gekocht en staat ter beschikking van de directeur. Brunswijk is van mening dat Hellings de leden heeft misleid en excuses op social media zijn voor hem niet voldoende. Op basis van overtreden gedragsregels is Hellings ontslagen, aldus Brunswijk. Hellings heeft betwist dat hij de foto’s heeft gemaakt en aan zijn broer heeft gegeven. Hij heeft wel zijn excuses aangeboden aan de directie, die zich beledigd voelde door zijn uitlatingen op social media.
Brunswijk benadrukte dat er geen conflict is tussen EBS en de bond. Daarom heeft de rechter in het voordeel van de directie beslist. Echter, de bondsleden zijn van mening dat de voorzitter monddood wordt gemaakt en er sprake is van rancune. Ze hebben aangegeven unaniem achter Hellings te staan en eisen dat zijn ontslag wordt teruggedraaid. Zolang dat niet gebeurt, zal het werk niet worden hervat. Het bestuur zal vandaag verslag uitbrengen aan de leden over de uitspraak van de rechter en de te nemen stappen bespreken.