Home Nederland Inflatie brengt groot deel ziekenhuizen in de rode cijfers

Inflatie brengt groot deel ziekenhuizen in de rode cijfers

13
0
inflatie-brengt-groot-deel-ziekenhuizen-in-de-rode-cijfers

NOS/Jeroen van Eijndhoven

NOS Nieuws

90 procent van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar in de rode cijfers te komen. De oorzaak daarvan zijn de kostenstijgingen voor personeel en energie en door de inflatie. Dat is de conclusie van een onderzoek onder 56 ziekenhuizen dat is verricht in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Voorzitter Melkert vraagt minister Kuipers van Volksgezondheid (VWS) nadrukkelijk om hulp. “Ziekenhuizen hebben juist nu alle middelen nodig hebben om te investeren in de beste zorg voor de patiënt, goede arbeidsvoorwoorden voor de zorgprofessionals en de uitvoering van het onlangs afgesloten Integraal Zorgakkoord.”

Ziekenhuizen mogen zorgtarieven niet verhogen om meer inkomsten binnen te krijgen zodat de gestegen energie- en loonkosten kunnen worden opgevangen. De NVZ vraagt het ministerie daarom al langer om bij te springen. Maar VWS verwijst de ziekenhuizen voor hulp naar de zorgverzekeraars. Die geven volgens de NVZ vooralsnog niet thuis, zo merken ze tijdens de huidige contractonderhandelingen.

Hervormingen op de tocht

En dat terwijl de tijd dringt, zo is te horen vanuit de NVZ. Als ziekenhuizen geen financiële stabiliteit meer hebben kan een scenario ontstaan waarbij zij de kosten voor de hervormingen, zoals afgesproken in Integraal Zorgakkoord, niet kunnen dragen.

Dit akkoord, in feite een werkagenda, is al wankel omdat de huisartsen tot nu toe weigeren te tekenen. Zij vertrouwen niet dat zorgverzekeraars hun afspraken zullen nakomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here