Home Suriname Suriname en Nederland halen banden op defensiegebied aan

Suriname en Nederland halen banden op defensiegebied aan

10
0
suriname-en-nederland-halen-banden-op-defensiegebied-aan

foto

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan is tot en met 26 november op bezoek in Suriname.


Suriname haalt de banden op defensiegebied met Nederland aan. Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan is sinds maandag in het land ter gelegenheid van de 47e onafhankelijkheidsdag. De militairen van het marineschip zullen op 25 november meedoen aan de parade en het defilé. Het schip ligt van 21 tot en met 26 november in de haven.

Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied heeft saluutgranaten meegenomen voor de ceremoniële 21 saluutschoten tijdens Srefidensi door het Surinaams Nationaal Leger. Er is ook een donatie aan schoolboeken van een school in Bonaire meegebracht voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

De directeur Internationale Militaire Samenwerking, brigadegeneraal Jan Blacquiere, is eveneens op bezoek. Het bezoek van Blacquiere onderstreept en versterkt het belang dat de Nederlandse defensie hecht aan de Surinaams Nederlandse militaire samenwerking, schrijft de voorlichting van Defensie in een persbericht.

Eerste-luitenant Imayro Sleur (nautische officier), de korporaals der eerste klasse Rochella de Seil (logistiek medewerker) en Sirano Djojowitjono (leerling machinist) zijn vorige week naar Curaçao gereisd om voor een periode van drie weken mee te varen aan boord van Zr. Ms. Pelikaan inclusief het havenbezoek aan Paramaribo. De drie Surinaamse militairen blijven aan boord en vertrekken op 26 november weer richting Curaçao. Zij keren op 2 december met het vliegtuig terug naar Suriname.

In 2021 tekenden de Surinaamse en Nederlandse ministers van Defensie een intentieverklaring om de militaire samenwerking de komende jaren verder te versterken. Het is de bedoeling om in 2023 en 2024 de jungletraining in Suriname te houden, in samenwerking met het Surinaams Nationaal Leger. Ook op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald. Naast de steun aan de Militaire School voor onderofficieren, gaan de militaire academies voor officieren samenwerken en blijven Surinaamse militairen opleidingen volgen in Nederland. Nederland zal ook een bijdrage leveren aan Gran Mati in 2023.