Home Nederland Willem Engel staat terecht in complexe zaak rond opruiing in coronaperiode

Willem Engel staat terecht in complexe zaak rond opruiing in coronaperiode

34
0
willem-engel-staat-terecht-in-complexe-zaak-rond-opruiing-in-coronaperiode

ANP

NOS Nieuws

In Rotterdam begint vandaag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Willem Engel wegens opruiing in de coronaperiode. Aanleiding voor de zaak is een collectieve aangifte tegen hem, die vorig jaar door ruim 22.000 mensen is ondertekend.

De 45-jarige Rotterdammer wordt verdacht van opruiing, ofwel: anderen aanzetten tot strafbaar gedrag. De rechtszaak wordt gezien als complex. OM-topman Gerrit van der Burg zei eerder tegen de Volkskrant dat opruiing lastig te bewijzen is. “Je moet aantonen dat er opzettelijk, in het openbaar, is aangezet tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag.”

Maar de voorman van actiegroep Viruswaarheid heeft bijvoorbeeld nooit direct opgeroepen tot geweld. De rechter zei, reagerend op een behandelde tweet van Engel: “U heeft het allemaal zo genuanceerd opgeschreven.”

Waarop Engel reageerde: “Daar blink ik in uit.” De rechter zei later nog eens dat hij ziet dat er goed nagedacht is over de bewoordingen van Engel in zijn tweets. “Dat klopt”, zegt Engel. “Daar heb ik juridische hulp bij gehad.”

De zaak gaat over Engels gedrag op sociale media tussen juni 2020 en november 2021. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in de coronacrisis meerdere opruiende berichten geplaatst op Twitter en Facebook. Het gaat bijvoorbeeld om een tweet waarin hij mensen oproept om medewerkers van “prikbussen” te fotograferen.

Ook wordt een tweet besproken waarin hij sympathisanten oproept “op persoonlijke titel” naar het Malieveld te komen, nadat de burgemeester van Den Haag een coronademonstratie had verboden. Het verweer van Engel is dat hij demonstranten altijd opriep “in liefde” te komen. “Door ons zijn er juist minder rellen geweest”, zei hij in de rechtbank.

Minidictatortje

Na de sluiting van een restaurant in Nijmegen door burgemeester Bruls twitterde hij “Bruls begaat een misdrijf in zijn rol als minidictatortje. Wederom ambtsmisdrijf. Morgen koffie drinken bij de ambtswoning”.

Ook een Facebookbericht over een verpleeghuis in Goirle valt onder de aanklacht. In dat bericht deelde Engel het telefoonnummer van het verpleeghuis, dat na een corona-uitbraak was dichtgegaan voor bezoek. “Een doe-opdracht tussendoor”, stond erbij. De oproep leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen.

“Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, stelde het OM al in juni. Engel zegt dat hij binnen de grenzen van de wet is gebleven. Hij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting.

De eis van het OM volgt later vandaag. De rechter wil voor Kerst uitspraak doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here