Home Suriname Column: Borrelpraat no. 741

Column: Borrelpraat no. 741

15
0
column:-borrelpraat-no.-741

foto


“Heren, wat maken we toch dingen mee, met dieren vooral.”

“Verklaar u nader, geachte alcoholische broeder.”

“Eerst ging de Haan ervandoor, toen vloog z’n lieve kip ook weg, toen gingen er twee gebeten honden not so Gentle de Helling op, ook renden enkele schietgrage ratten alle kanten op…”

“Ja, toen lachte de muis zo ‘piep’ in het pershuis en als een donderslag bij heldere hemel ruimde een Roos het Veld, en ging de Geldhond er voor de arm der wet vandoor, woefwafkefwef, Martinus was wek.“

“Maar alle hanen, kippen, ratten en honden ten spijt, de Olifant blijft als een rots in de branding, met zijn oranje slurf recht omhoog: tette-rette-tet.”

“Daarom is mijn uitspraak: Olifantiasis erectus cum laude sondro fraude.”

“Hebt u ook een uitspraak, meester?”

“Niet van mezelf, maar van een seniore guitar-guru die ook aan sappen deed, mijn vriend Blije.   Die zei onlangs via de radio: ‘Neks-no-fout is een ziekelijke psychopatische filosofie die is doorgedrongen tot intellectuele kringen.”

“Waw, die zit.”

“Ik heb ook een mooie, die is van masra Bolle Wijn: ‘Niet meedoen met de parade van 25 november omdat je je zin niet hebt gehad, is kinderachtig.”

“Helemaal met Bollie eens, en hij drukt zich nog beleefd uit. Ik zou die hele dwingeland club  net als die twee politieofficieren de laan uitgestuurd hebben. Dan mek’a kaster.”

“Vind ik ook. Ik ben er trots op dat we straks onze enige, echte nationale dag voor de 47ste keer    vieren, met die reuzenvlaggen in top. Op die dag leg ik al mijn kritieken en problemen opzij en denk terug aan dat glorieuze moment toen onze prachtige vlag voor het eerst in het Suriname stadion gehesen werd.”

“Klopt, en geen enkele a-nationale heiden moet dat met zijn dwingelandij komen verstoren. Ben je van Lotje getikt en betoeterd, kom nou! Daarna kunnen we weer met elkaar gaan ‘hari-troesoewen’, bakkeleien, met tokotoko, hondepoep en plasje op FB naar elkaar smijten, als we dat zo leuk vinden, maar niet op 25 november!”

“Maar een andere dwingeland club eist dat de koers binnen een week moet worden gezakt naar 7,6 voor een US.”

‘De mensen die dit eisen, hebben volgens mij een zak industriële Hennep met 1% THC-gehalte gerookt.”

“Waarom maakt men in DNA zo een heisa om dat THC-gahalte? In de hennepsoorten waar je high van wordt, zit er gemiddeld tussen de 10 en 15% THC en hoger.”

“Wat is THC?”

“De afkorting van de chemische verbinding die in mari…mara…maro…wanna zit en waar je ‘high’ van wordt als je het rookt.”

“Hoe eerder we met de teelt van industriële hennep beginnen, hoe beter. Er is veel vraag naar stevige hennepvezels. En die lege rijstvelden van Wageningen zijn daar heel goed geschikt voor. Maar nee, voor de eigen productie doen we moeilijk, maar voor importen van alles en nog wat geven we al onze retentie dollars weg.”

“Dus dollars die de Surinaamse producent met pijn en moeite met zijn export binnenbrengt, moet hij voor een deel afstaan aan de staat, die het weggeeft aan de importeurs die in feite geen enkele dollar binnenbrengen.”

“En als die exporteur dollars voor zijn productiebedrijf nodig heeft, moet hij die zwart kopen.”

“Zo worden producenten uitgeperst en importeurs bevoordeeld. Geen wonder dat we niet genoeg dollars verdienen om al onze importen te dekken, met als gevolg: a koers e stijg. Vraag is groter dan aanbod.”

“Maar duizenden mensen zetten hun SRDs zoveel als mogelijk om in US-dollars, want sinds de minister van Financiën opstapte, is het vertrouwen in onze munt ernstig geschaad.”

“Tja, dat komt ervan als allerlei geboefte en politieke knopendraaiers het voor het zeggen hebben.”

“Met als gevolg dat a koers e stijg nomonomo. Nu al boven 31 voor de US.”

“En die Lonnieman geeft aan dat toen hij waarnam als pres, a koers saka, en toen de pres terugkwam, a koers stijg baka.”

“Daarom is hij naar Stoelmanseiland weggerend om verlof te nemen, om van daaruit allerlei koeterwaals uit te kraaien.”

“Maar maandag komt de Club Paars naar het Plein, ze gaan de acties ondersteunen, zo zegt onze Pankalanka.”

“Ik denk dat er nu een politieke beslissing moet komen: we hebben een nieuwe, integere en deskundige manager als VeePee nodig.”

“Klopt, en misschien krijgen we dan de eerste vrouw als VeePee.”

“Maar wacht u even, meester. Wie zou dat dan worden?”

“Rustig wachten, kijken wat de politieke top beslist. Tweederde meerderheid hiervoor in DNA halen is geen probleem bij de juiste kandidaat.”

“Maar dat zou betekenen dat de VHP met … met…. “

“Ja, maar onder leiding van de huidige president, die blijft aanzitten. Maar met meer politiek draagvlak, want zoals het er nu aan toegaat… nee, dit is niet meer vol te houden.”

“Klopt, tientallen krachteloze commissies en platformen vormen ons plat. Iedereen komt met eisen en ultimatums, zelf het Hoge Hart is opgestaan en gooit weer met kolonialisme en uitbuiting en slavernijverleden enzo.”

“Oke, laten we in ieder geval een heildronk, een toast uitbrengen op de verjaardag van het enige land ter wereld dat van ons is. Van ons, dus niet alleen van Afro-Surinamers, Hindostaanse of Javaanse of Marronse of Diaspora-Surinamers, nee, van ons, dé Surinamers en allen die hier met ons meewerken aan dit mooie land. En niemand van binnen of van buiten moet ons in welk etnisch hokje dan ook komen opdelen om ‘verdeel-en-heers’ op ons toe te passen.”

“Yeah, proost op ons, die ondanks alles hier zijn gebleven en zullen blijven. A hogri musu wai.”

“Ben ik wel helemaal mee eens.”

“Ik ook.”

”En ook ik. Proost op onze Srefidensi.”

 

Rappa