Home Suriname Gajadien: Maatregelen nodig maar eis vakbonden onrealistisch

Gajadien: Maatregelen nodig maar eis vakbonden onrealistisch

52
0
gajadien:-maatregelen-nodig-maar-eis-vakbonden-onrealistisch

foto

VHP-fractieleider Asis Gajadien


VHP-fractieleider Asis Gajadien is ook de mening toegedaan dat er koersbeteugelingsmaatregelen moeten worden getroffen, maar hij vindt de eis van de vakbonden om uiterlijk woensdag de koers te brengen naar SRD 7.52 voor de US-dollar niet realistisch. Het is belangrijk dat de koers stabiliseert. De leiding van De Nationale Assemblee heeft in overleg met de coalitiefractie een onderhoud gevraagd met de president over de koersontwikkeling. “Maar een ultimatum stellen aan de regering om in enkele dagen alle problemen op te lossen, is puur politiek”, zegt Gajadien in gesprek met Starnieuws.

De vakbondsleiders Ronald Hooghart en Michael Sallons hebben vanaf ze begonnen zijn met de acties afgelopen week niet alleen ambtenaren, maar iedereen opgeroepen om hun protest te ondersteunen. Gajadien vindt dat de regering niet kan toestaan dat ambtenaren deelnemen aan de acties, terwijl het hier niet om een vakbondsstrijd gaat. Het gaat hier om een partijpolitieke actie, waarop de NDP heeft ingespeeld. Het zijn ook exponenten van de NDP die het voortouw hebben genomen, stelt Gajadien.

De politicus merkt op dat de regering ook aanleiding geeft aan mensen om in troebel water te vissen. De regering doet te lang over om besluiten te nemen die noodzakelijk zijn. Door te veel geld uit te geven en de Open Markt Operaties van de Centrale Bank van Suriname wordt de koers verder onder druk gezet. De bank geeft rentes van boven de 85% aan de banken. Aan de ene kant wordt geld afgeroomd, maar tegelijkertijd worden weer honderden miljoenen gepompt in de economie. Dit is dweilen met de kraan open.

Het is belangrijk dat de regering zo snel mogelijk komt met maatregelen die rust moeten brengen. Door de enorme prijsstijgingen kunnen mensen hun hoofd nauwelijks boven water meer houden. Het sociaal programma van de regering moet zo snel mogelijk op gang komen. De situatie kan zo niet door blijven gaan stelt Gajadien, want anders slaat de vlam in de pan. Politieke tegenstanders proberen munt te slaan uit de situatie, terwijl zij de veroorzakers zijn van het financieel-economisch probleem waarmee het land worstelt.