Home Suriname Brazilië: Mogelijk geen militaire hulp aan Haïti

Brazilië: Mogelijk geen militaire hulp aan Haïti

17
0
brazilie:-mogelijk-geen-militaire-hulp-aan-haiti

foto

Mensen passeren een lege straat met overblijfselen van barricades tijdens een landelijke staking tegen de stijgende brandstofprijzen, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Het is onwaarschijnlijk dat de nieuwe regering van Brazilië militaire hulp zal verlenen aan Haïti, ondanks oproepen voor een internationale troepenmacht om bendes het hoofd te bieden, zeiden twee functionarissen. Ze wijzen erop dat een eerdere militaire interventie geen blijvende verbeteringen heeft opgeleverd.

De Verenigde Naties (VN) besprak vorige maand het sturen van een aanvalsmacht naar Haïti om een ​​door bendes geblokkeerde brandstofterminal te heropenen. De politie nam deze maand de controle over de terminal weer over en de brandstofdistributie is hervat, maar ontvoeringen nemen weer toe en bendes blijven hun territorium uitbreiden.

“Elke Braziliaanse deelname zou moeilijk zijn, al met al in een multinationale strijdmacht”, zei Celso Amorim, adviseur buitenlands beleid van de verkozen president Luiz Inacio Lula da Silva, die op 1 januari aantreedt. Amorim merkte op dat de militaire deelname van Brazilië aan de MINUSTAH VN-vredesmacht, die van 2004 tot 2017 in Haïti opereerde, in eigen land zeer impopulair was en dat de veiligheidssituatie van Haïti na de missie slechter was dan ervoor.

“We hebben een enorme inspanning geleverd die ons veel problemen heeft opgeleverd, ook intern”, zei hij in een telefonisch interview. “We zagen geen betrokkenheid van de internationale gemeenschap.”

De Amerikaanse ambassade heeft de afgelopen weken informele contacten gelegd om te vragen of Brazilië bereid zou zijn deel te nemen aan een aanvalsmacht, aldus een tweede Braziliaanse functionaris. Die functionaris, die vroeg om niet geïdentificeerd te worden, geloofde ook dat Braziliaanse deelname aan zo’n troepenmacht onwaarschijnlijk was.

De regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft geen commentaar gegeven op mogelijke deelname aan een militaire operatie in Haïti.

Brandstoftekorten, die begonnen met de blokkade half september, verlamden de meeste economische activiteit in Haiti, waardoor bedrijven en ziekenhuizen gedwongen werden hun deuren te sluiten.

Tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad in oktober stelden de Verenigde Staten en Mexico een multinationale aanvalsmacht voor om de terminal te heropenen, maar zeiden niet welke landen troepen zouden leveren voor een dergelijke operatie.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben plannen voor de middellange termijn voorgesteld om de Haïtiaanse Nationale Politie te versterken.