Home Nederland VVD-leider Rutte belooft achterban terugdringen asielinstroom

VVD-leider Rutte belooft achterban terugdringen asielinstroom

14
0
vvd-leider-rutte-belooft-achterban-terugdringen-asielinstroom

AFP

NOS Nieuws

VVD-leider Rutte belooft de VVD-leden dat de instroom van asielzoekers “substantieel” wordt teruggedrongen. “Anders kunnen we zo niet verder in dit land”, zei hij op het najaarscongres van zijn partij in Rotterdam.

Rutte beloofde dat hij hier met het kabinet de komende maanden hard aan zal werken. Hij probeert de gelederen van zijn partij gesloten te houden als het gaat om controversiële onderwerpen als het stikstofbeleid en dus het asielbeleid.

“Als het lukt, en het moet lukken, dan bereik je een aantal dingen”, zei Rutte. “In Ter Apel hoeft niemand op het gras te slapen. En we hebben geen gevoelige discussie over de zogenoemde spreidingswet nodig.”

Eerder kwam de VVD-fractie al in opstand tegen de wet van VVD-staatssecretaris Van der Burg die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen. Rutte kwam toen langs bij de fractie om toezeggingen te doen over het beperken van de asielinstroom.

Vandaag, op het congres, komt een groep leden in verzet tegen wat de ‘dwangwet’ of spreidingswet’ wordt genoemd. Zij komen met een motie die VVD-leden vraagt de wet weg te stemmen. Er is ook een motie die vraagt om een asielstop. Beide moties worden door het partijbestuur ontraden.

Op het vorige congres spraken de leden zich uit tegen het stikstofbeleid van de eigen minister Van der Wal. De partijtop wil voorkomen dat zoiets vandaag ook gebeurt met het asielbeleid.

Ongenoegen

Over het stikstofbeleid is ook veel ongenoegen onder leden. Er is zelfs een motie die beide dossiers met elkaar verbindt. Leden willen via een motie regelen dat er geen verplichte asielopvang komt voor gemeenten “die de stikstofopgave en dus het bouwen compliceren”.

In de loop van de dag wordt over alle moties gestemd. Vanmorgen verzamelden zich al verschillende boeren in tractoren met claxons en zwaailichten bij het congresgebouw in Rotterdam.

anp

Protest bij het VVD-congres

Rutte riep de VVD-leden op niet te luchtig te denken over de inval van Rusland in Oekraïne. “Er zijn mensen die zeggen ‘laat Poetin maar zijn gang gaan, dan wordt het weer rustig’. Die mensen hebben heel erg ongelijk”, zei Rutte.

De partijleider hield de leden voor dat “Poetin met druipende mondhoeken” naar andere delen van Europa kijkt als hij deze oorlog wint. “Dat is ook voor ons land een directe bedreiging.”

Edith Schippers

“Zij is terug”, zei Rutte over oud-minister Schippers, die de lijsttrekker wordt voor de Eerste Kamerverkiezingen. Schippers wordt binnen de partij genoemd als de opvolger van Rutte, al heeft ze zelf gezegd dat ze die ambitie niet heeft.

“Wat verder je ambities ook nog kunnen zijn, heel veel succes”, zei Rutte tegen haar. “Ze haat dit grapje, daarom is het zo leuk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here