Home Nederland Timmermans op klimaattop: ‘Liever geen deal dan een slechte deal’

Timmermans op klimaattop: ‘Liever geen deal dan een slechte deal’

11
0
timmermans-op-klimaattop:-‘liever-geen-deal-dan-een-slechte-deal’

NOS

NOS NieuwsAangepast

Na ruim twee weken onderhandelen is een akkoord op de klimaattop in Egypte nog niet in zicht. Klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans is bezorgd over de uitkomst. “Alle EU-ministers zijn bereid om weg te lopen als we geen goed resultaat krijgen.”

De klimaattop in de badplaats Sharm el-Sheikh had eigenlijk gisteren afgelopen moeten zijn, maar er wordt nog flink gediscussieerd over twee onderwerpen: het sneller terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het oprichten van een wereldwijd klimaatschadefonds voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Over dat laatste hebben onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk gisteravond een voorstel neergelegd. Dat de VS nu ook wil meedoen, wordt gezien als belangrijk. Dat land was altijd fel tegen een schadefonds. De Europese Unie liet eerder al wel weten voorstander te zijn van zo’n fonds.

De grote vraag is nu hoe andere machtige landen erover denken, met name China. China wordt formeel nog als een ontwikkelingsland gezien, maar in de praktijk is dat volgens de EU al lang niet meer zo. “We kunnen een schadefonds alleen accepteren als dat gericht is op de meest kwetsbare landen”, aldus Timmermans.

De Eurocommissaris benadrukt dat het doel van maximaal 1,5 graad opwarming in stand moet worden gehouden. Hij zegt in de afgelopen uren te weinig beweging te hebben gezien van de andere kant. “We zullen geen resultaat accepteren als er stappen terug worden gedaan. We hebben liever geen deal, dan een slechte deal.”

Ondanks zijn zorgen denkt Timmermans dat een positief resultaat vandaag nog steeds mogelijk is.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, die ook in Sharm-el-Sheikh is, ziet het somber in. Hij zegt dat sommige punten uit de klimaatdeal van Glasgow van vorig jaar opnieuw ter discussie staan.

“Ik denk dat niemand blij is over de vooruitgang die afgelopen nacht is geboekt”, zegt Jetten. “We wachten nog op sommige teksten, maar het voelt alsof we aan het terugkomen zijn op Glasgow, en dat is onacceptabel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here