Home Suriname Infantino krijgt nog een termijn van vier jaar als FIFA-voorzitter

Infantino krijgt nog een termijn van vier jaar als FIFA-voorzitter

12
0
infantino-krijgt-nog-een-termijn-van-vier-jaar-als-fifa-voorzitter

foto

FIFA-president Gianni Infantino met fans in de Passenger Overflow Area op de Hamad International Airport in Doha, Qatar. (Foto: Reuters)


FIFA-voorzitter Gianni Infantino zal nog een termijn van vier jaar dienen aan het roer van het bestuursorgaan van het wereldvoetbal, nadat hij naar voren is gekomen als de enige kandidaat voor de volgende verkiezingen in maart. Infantino, die brede steun heeft gekregen van confederaties en nationale bonden, was de enige naam die voor de deadline van woensdag was ingediend, zei de FIFA donderdag.

Infantino (52) heeft de afgelopen maand hard campagne gevoerd, op zoek naar individuele steun van nationale verenigingen, en heeft zijn positie aanzienlijk verstevigd. Hij wordt op het FIFA-congres in maart in Rwanda herkozen voor een derde termijn.

Infantino won het FIFA-voorzitterschap in 2016 voor een eerste termijn van drie jaar, ter vervanging van Sepp Blatter, en werd herkozen in 2019.

Hij bedankte meer dan 200 aangesloten verenigingen waarvan de FIFA zei dat ze hem hun steun hadden aangeboden voor een nieuwe termijn als president.

“Ik wil gewoon, omdat het opnieuw de eerste keer is dat ik vandaag in het openbaar spreek, mijn grote dank uitspreken voor de meer dan 200 aangesloten verenigingen van de FIFA, alle zes confederaties die mij hebben gesteund”, zei Infantino in een verklaring. “Ik voel me nederig en vereerd dat ik de komende vier jaar de wereldwijde voetbalgemeenschap mag dienen.”

Infantino klom snel op van zijn functie als algemeen secretaris van de UEFA naar een van de machtigste posities in de wereldsport. De Zwitserse functionaris versloeg de president van de Aziatische voetbalbond, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa van Bahrein, in de laatste ronde van de verkiezingen van 2016, nadat de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein en de Fransman Jerome Champagne waren uitgeschakeld.

Maar hij had zijn kandidatuur te danken aan het feit dat Europa’s favoriete kandidaat, zijn voormalige baas en UEFA-voorzitter Michel Platini, samen met Blatter uit het voetbal werd geweerd wegens ethische schendingen. Beide mannen ontkenden wangedrag en werden dit jaar door een Zwitserse rechtbank vrijgesproken van beschuldigingen van fraude.

Infantino werd vervolgens zonder tegenstand herkozen, nadat hij in 2019 een tweede termijn had gewonnen op het FIFA-congres in Parijs. Sinds hij het roer overnam, heeft hij toezicht gehouden op de uitbreiding van het WK naar 48 teams in 2026. Het toernooi wordt mede georganiseerd door Canada, Mexico en de Verenigde Staten.