Home Nederland ‘Stabiliteit Twitter in gevaar’ na opstappen honderden medewerkers

‘Stabiliteit Twitter in gevaar’ na opstappen honderden medewerkers

19
0
‘stabiliteit-twitter-in-gevaar’-na-opstappen-honderden-medewerkers

AFP

NOS Nieuws

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Honderden medewerkers zijn bij Twitter opgestapt na een ultimatum van eigenaar Elon Musk, melden techsite The Verge en The New York Times. Medewerkers die zijn gebleven, verwachten dat de site op korte termijn niet meer goed werkt. Op het platform zelf is ‘#RIPTwitter’ trending met meer dan 600.000 tweets.

Musk legde het ultimatum op in het kader van een plan dat hij ‘Twitter 2.0’ noemt. Omdat “succesvol te zijn in een competitieve wereld, moeten we extreem hardcore zijn.”, schreef hij deze week in een mail aan het personeel. “Dit betekent lange werkdagen maken onder hoge druk.” Musk zei eerder al dat 80-urige werkweken de norm zullen zijn.

Wie wilde meedoen moest dit aangeven via een online formulier. Werd er voor donderdag niet op ‘ja’ geklikt, dan geldt dat als instemming met een ontslagvergoeding en vertrek. Volgens The New York Times heeft Musk geprobeerd om bepaalde essentiële medewerkers over te halen te blijven, of dat is gelukt is onduidelijk.

“Het wordt extreem moeilijk voor Twitter om hiervan te herstellen,” zegt een medewerker tegen The Verge over de nieuwe ontslagronde, “hoe hardcore de mensen die blijven ook proberen te zijn”. Eerder deze week ontsloeg Musk tientallen medewerkers omdat die of via Twitter of via interne communicatiekanalen kritiek hadden geuit op hem.

Chaos

Dit nieuws benadrukt hoe zorgelijk de situatie bij het bedrijf is. Het past in een patroon dat sinds Musk z’n komst als eigenaar zichtbaar is: veel chaos en onrust. Al voordat deze groep medewerkers opstapte, waren er zorgen over de stabiliteit van het platform.

Volgens financieel persbureau Bloomberg is het kantoor van Twitter in San Francisco tot en met maandag gesloten omdat vanwege het groter dan verwachte aantal ontslagen onduidelijk is wie nog toegang mag hebben.

Musk: beste mensen blijven

Onder de honderden medewerkers die ontslag hebben genomen zitten ook medewerkers van essentiële teams, die hierdoor nauwelijks of niet meer bestaan, zeggen medewerkers tegen The Verge. Tot nu toe hadden gebruikers van het platform daar relatief weinig last van, maar de vraag is hoelang dat zo blijft.

Het gaat bijvoorbeeld om het team dat een belangrijk systeem onderhoudt waar elke ontwikkelaar binnen Twitter gebruik van maakt. “Je kunt Twitter niet werkend houden zonder dit team”, zegt een medewerker. Ook meerdere leden van het team dat 24/7 klaarstaat om problemen op te lossen, is opgestapt.

Zoals gebruikelijk reageert Elon Musk via Twitter zelf. Volgens hem blijven de “beste mensen” bij het bedrijven werken, en dus is hij “niet super bezorgd”. Even later deelde hij een meme waarmee hij geamuseerd commentaar lijkt te geven op het feit dat Twitter op Twitter zelf wordt doodverklaard.

Niet eerder leek de kans dat Twitter daadwerkelijk door technische problemen langere tijd offline kan gaan, zo groot. Tegelijkertijd is het belang van Musk om Twitter wél werkend te houden, ook groot. Hij heeft er immers 44 miljard dollar voor betaald; deels eigen geld, deels van andere investeerders en nog eens miljarden aan leningen van banken. Of hem dat ook lukt zonder medewerkers met specifieke kennis, is maar zeer de vraag.

In een poging om meer geld te verdienen introduceerde hij bijna twee weken geleden een abonnement waarbij mensen tegen een maandelijkse betaling het blauwe verificatie-vinkje kregen. Dit liep uit op een mislukking. Het werd misbruikt accounts die zich voordeden als sporters, politici en grote bedrijven.

Musk verzekert dat het abonnement aan het einde van de maand terugkeert en belooft dat het dan wél goed zal werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here