Home Suriname COP27: Brazilië is terug op het wereldtoneel, zegt Lula

COP27: Brazilië is terug op het wereldtoneel, zegt Lula

12
0
cop27:-brazilie-is-terug-op-het-wereldtoneel,-zegt-lula

foto

Grote menigten verzamelden zich om de verkozen Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva te horen spreken. (Beeld: BBC)


Brazilië is terug, vertelde de verkozen president Luiz Inácio Lula da Silva aan uitzinnige menigten op de VN-klimaattop, COP27, in Egypte. Lula liep een kamer binnen met supporters die zijn naam scandeerden. Hij beloofde het Amazone-regenwoud te herstellen en klimaatcriminelen te achtervolgen.

Enorme aantallen verzamelden zich om hem te zien spreken, waardoor hij één van de supersterren van deze top werd. Naties komen bijeen in Sharm el-Sheikh om de aanpak van klimaatverandering te bespreken.

Slechts twee weken na zijn nipte verkiezingsoverwinning verschijnt Lula voor het eerst op het internationale toneel en ontmoet hij leiders uit onder meer de VS, China en de EU op de klimaatconferentie.

“We moeten deze stormloop naar de afgrond stoppen. Er is geen klimaatveiligheid voor de wereld zonder een beschermd Amazonegebied”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat klimaatverandering de hoogste prioriteit zou hebben voor zijn regering. “We zullen er alles aan doen om geen ontbossing en degradatie van onze biomen te hebben.”

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat de president van Brazilië ambitieus is als het gaat om het aanpakken van klimaatverandering, zeggen analisten dat het een uitdaging zal zijn om deze beloften waar te maken. Brazilië is diep verdeeld over Lula’s terugkeer aan de macht en zijn taak om het land te verenigen zal niet gemakkelijk zijn.

De president vertelde op de top dat Brazilië zou bewijzen dat het mogelijk is om rijkdom te genereren zonder het milieu te vernietigen, en zei dat het onmogelijk was om de opwarming van de aarde los te zien van armoede.

Op hardere toon zei hij dat Brazilië ervoor zou zorgen dat ontwikkelingslanden het geld krijgen dat ze verschuldigd zijn om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden.

Hij beloofde ook de inheemse bevolking te beschermen, wier land het doelwit is van de huidige president Jair Bolsonaro. Inheemse mensen in traditionele kleding stonden juichend op en schudden maracas.

Maar Lula staat thuis in Brazilië voor een zware strijd, waar hij te maken krijgt met aanzienlijke tegenstand in het Congres en een verdeelde samenleving. Onder Bolsonaro, die in januari de macht overdraagt ​​aan Lula, bereikte de ontbossing van de Amazone een recordhoogte.

Puyr Tembé, een inheemse leider uit de zwaar ontboste deelstaat Pará, vertelde BBC News dat Bolsonaro de wetten die de Amazone beschermen volledig heeft ontmanteld.

Dinsdag zei de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry dat hij er vertrouwen in had dat Lula een complete ommekeer zou brengen in de aanpak van Brazilië ten aanzien van het milieu.

Voormalig minister van Milieu in Brazilië, Isabella Teixeira, vertelde BBC News dat “de wereld Brazilië nu omarmt op COP27”.

Als weerspiegeling van de uitdagingen thuis, vertelde Lula op de top dat er maar één Brazilië was en dat hij voor iedereen zou regeren. Om vooruitgang te boeken op zijn agenda, zei Teixeira dat Lula mensen en congresleden zou moeten overtuigen om het met elkaar eens te zijn, niet oneens.

Volgens Marcio Astrini, uitvoerend secretaris van het Braziliaanse netwerk van klimaatobservatoria, moet Lula de nalatenschap van Bolsonaro ongedaan maken door de milieubeschermingsinstanties opnieuw op te bouwen, het Amazonefonds – dat natuurbehoud bevordert- te deblokkeren en criminelen in het Amazonegebied aan te pakken. Hij zegt dat het maatschappelijk middenveld niet zal aarzelen om de nieuwe regering uit te dagen als ze haar beloften niet nakomt. “Als de regering slaagt, zullen we ze steunen, maar als het niet lukt, zullen we ze bekritiseren.”

Maar Brazilië en de wereld moeten voorbereid zijn op “fouten en mislukkingen”, stelt Roberto Waack, een zakelijk leider en voorzitter van het Arapyaú Instituut. “Klimaat is een gecompliceerd probleem, Lula heeft ambitieuze toezeggingen en we zullen teleurgesteld worden vanwege de politieke situatie in Brazilië”, zei hij. “Je kunt niet zomaar zeggen stop de ontbossing en de volgende dag is het probleem opgelost”, zei hij.

Op dinsdag ontmoetten jonge Braziliaanse activisten op COP27 Lula. “Het was enorm emotioneel, ik heb veel gehuild. Het is ongelooflijk om me weer een deel van Brazilië te voelen”, vertelde Gabrielle Alves, een onderzoeker naar milieuracisme die deel uitmaakt van de Clima de Mudança-coalitie, aan BBC News.

Achter de schermen zijn er onderhandelingen gaande tussen landen op COP27, waarbij een definitief akkoord op vrijdag of zaterdag wordt verwacht.

Er zijn echter nog steeds grote verschillen tussen landen over belangrijke kwesties. De vraag wie de rekening zal betalen voor onomkeerbare klimaatschade blijft fel bediscussieerd, aangezien ontwikkelingslanden dringend financiering willen om hun verliezen te dekken.

Maar ontwikkelde landen verzetten zich tegen elke vorm van compensatie van landen die historisch gezien de meeste emissies veroorzaakten.

Er bestaat ook bezorgdheid dat het cruciale doel om de temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken – wat volgens wetenschappers cruciaal is om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen – in gevaar komt.

Er is echter een