Home Nederland Wekdienst 17/11: Uitspraak MH17 • Advocaten klimaatactivisten Meisje met de parel naar...

Wekdienst 17/11: Uitspraak MH17 • Advocaten klimaatactivisten Meisje met de parel naar hof

12
0
wekdienst-17/11:-uitspraak-mh17-•-advocaten-klimaatactivisten-meisje-met-de-parel-naar-hof

ANP

NOS Nieuws

Goedemorgen! Vandaag doet de rechtbank uitspraak in de zaak over het neerhalen van vlucht MH17 en de advocaten van klimaatactivisten proberen hun cliënten vrij te krijgen.

Eerst het weer: vandaag is het bewolkt en op veel plaatsen geruime tijd nat. Pas in de loop van de middag wordt het vanuit het zuiden vaker droog. Bij een forse zuidoostenwind wordt het 9 tot 11 graden.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak over het neerhalen van vlucht MH17, ruim acht jaar na de ramp en meer dan 2,5 jaar na aanvang van het monsterproces. Vier mannen worden vervolgd voor betrokkenheid bij de ramp die alle inzittenden het leven kostte.
  • De advocaten van de drie Belgen die vastzitten voor de klimaatactie bij het schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis, gaan naar het hof. In afwachting van het hoger beroep proberen ze hun cliënten vrij te krijgen.
  • De Britse regering van premier Sunak presenteert nieuwe plannen voor de economie. Onder voorganger Truss was er nog grote onvrede en onrust op financiële markten over haar omstreden begrotingsplannen. Dat falende economische beleid kostte Truss ook het premierschap.
  • Het Nederlands elftal bereidt zich in Doha verder voor op de eerste wedstrijd op het WK, maandag tegen Senegal. Na de training gaan de voetballers op het veld in gesprek met een groep van twintig arbeidsmigranten. De meesten van hen werkten de afgelopen jaren aan de bouw van stadions in Qatar.

Wat heb je gemist?

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen zoals verwacht een meerderheid behaald. De laatste benodigde zetel kwam uit Californië. De Democraten verliezen daardoor de macht in het Huis. Regeren zal voor president Biden hierdoor moeilijker worden.

Biden heeft de nieuwe Republikeinse fractievoorzitter Kevin McCarthy gefeliciteerd met de overwinning. Hij is de opvolger van Nancy Pelosi. De Democraten behielden na de midterms wel een meerderheid in de Senaat.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Ierland gebruikt 1 op de 7 huishoudens nog turf. Vanwege het klimaat wil de Ierse regering het turfsteken deels aan banden leggen, maar dat gaat niet zomaar. Vooral op het platteland is er verzet, zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Strijd om het veen in Ierland: waardevol als CO2-opslag, maar ook voor turf

Fijne dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here