Home Suriname VN: Wereld telt officieel 8 miljard mensen

VN: Wereld telt officieel 8 miljard mensen

20
0
vn:-wereld-telt-officieel-8-miljard-mensen

foto


Een baby die vandaag, dinsdag, ergens is geboren, is volgens een prognose van de Verenigde Naties (VN) de acht miljardste persoon ter wereld. “De mijlpaal is een gelegenheid om diversiteit en vooruitgang te vieren en tegelijk rekening te houden met de gedeelde verantwoordelijkheid van de mensheid voor de planeet”, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in een verklaring.

De VN schrijft de groei toe aan menselijke ontwikkeling, waarbij mensen langer leven dankzij verbeteringen op het gebied van volksgezondheid, voeding, persoonlijke hygiëne en medicijnen.

Het is ook het resultaat van hogere vruchtbaarheidscijfers, met name in de armste landen ter wereld – waarvan de meeste in Afrika bezuiden de Sahara – waardoor hun ontwikkelingsdoelen in gevaar komen.

Bevolkingsgroei heeft ook de milieueffecten van economische ontwikkeling vergroot.

Maar hoewel sommigen zich zorgen maken dat acht miljard mensen te veel zijn voor planeet Aarde, zeggen de meeste experts dat het grotere probleem de overconsumptie van hulpbronnen door de rijkste mensen is.

“Sommigen zijn bezorgd dat onze wereld overbevolkt is”, zei Natalia Kanem, hoofd van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. “Ik ben hier om duidelijk te zeggen dat het enorme aantal mensenlevens geen reden tot angst is.”

Joel Cohen van Rockefeller University’s Laboratory of Populations vertelde AFP dat de vraag hoeveel mensen de aarde kan ondersteunen twee kanten heeft: natuurlijke grenzen en menselijke keuzes.

Onze keuzes hebben tot gevolg dat mensen veel meer biologische hulpbronnen consumeren, zoals bossen en land, dan de planeet elk jaar kan regenereren.

De overconsumptie van fossiele brandstoffen leidt bijvoorbeeld tot meer uitstoot van kooldioxide, verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

“We zijn dom. Het ontbrak ons ​​aan vooruitziendheid. We zijn hebzuchtig. We gebruiken de informatie die we hebben niet. Daar liggen de keuzes en de problemen”, zei Cohen. Hij verwerpt echter het idee dat mensen een vloek op de planeet zijn, en zegt dat mensen betere keuzes moeten krijgen.

Vertragende groei

De huidige bevolking is meer dan drie keer zo groot als de 2,5 miljard wereldwijde personeelsbezetting in 1950.

Na een piek in het begin van de jaren zestig is de groei van de wereldbevolking echter dramatisch vertraagd, vertelde Rachel Snow van het VN-Bevolkingsfonds aan AFP. De jaarlijkse groei is gedaald van een hoogtepunt van 2,1 procent tussen 1962 en 1965 tot minder dan 1 procent in 2020.

Dat zou mogelijk verder kunnen dalen tot ongeveer 0,5 procent in 2050 als gevolg van een aanhoudende daling van de vruchtbaarheidscijfers, voorspelt de VN.

De VN voorspelt dat de bevolking zal blijven groeien tot ongeveer 8,5 miljard in 2030, 9,7 miljard in 2050 en een piek van ongeveer 10,4 miljard in de jaren 2080.

Andere groepen hebben echter andere cijfers berekend. Het in de VS gevestigde Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) schatte in een studie uit 2020 dat de wereldbevolking in 2064 maximaal zou zijn, zonder ooit de 10 miljard te bereiken, en zou het afnemen tot 8,8 miljard in 2100.Zwarte Dood

Sinds de opkomst van de eerste mensen in Afrika, meer dan twee miljoen jaar geleden, is de wereldbevolking explosief gestegen, met slechts vluchtige pauzes voor het toenemende aantal mensen dat de aarde deelt.

Onze voorouders waren jagers-verzamelaars, die in vergelijking met later gevestigde bevolkingsgroepen weinig kinderen kregen om hun nomadische levensstijl in stand te houden.

De introductie van landbouw in het Neolithicum, rond 10.000 v.Chr., zorgde voor de eerste bekende grote bevolkingsgroei.

Met de landbouw kwam sedentarisering en de mogelijkheid om voedsel op te slaan, waardoor het geboortecijfer enorm steeg.

Volgens het Franse Instituut voor Demografische Studies steeg de wereldbevolking van ongeveer zes miljoen in 10.000 voor Christus tot 100 miljoen in 2000 voor Christus en vervolgens tot 250 miljoen in de eerste eeuw na Christus.

Als gevolg van de Zwarte Dood daalde de menselijke bevolking tussen 1300 en 1400, van 429 naar 374 miljoen.

Andere gebeurtenissen, zoals de plaag van Justinianus, die gedurende twee eeuwen van 541-767 de Middellandse Zee trof, en de oorlogen van de vroege Middeleeuwen in West-Europa, veroorzaakten ook tijdelijke dalingen in het aantal mensen op aarde.

Vanaf de 19e eeuw begon de bevolking te exploderen, grotendeels als gevolg van de ontwikkeling van de moderne geneeskunde en de industrialisatie van de landbouw, waardoor de wereldwijde voedselvoorziening toenam.

Sinds 1800 is de wereldbevolking verachtvoudigd, van naar schatting een miljard naar acht miljard.

De ontwikkeling van vaccins was de sleutel, waarbij de pokkenprik vooral hielp om één ​​van de grootste moordenaars uit de geschiedenis te verslaan.