Home Suriname SVJ en dWT misnoegd over houding en uitspraken Ramdin

SVJ en dWT misnoegd over houding en uitspraken Ramdin

18
0
svj-en-dwt-misnoegd-over-houding-en-uitspraken-ramdin

foto

Minister Albert Ramdin tijdens de persconferentie van de regering vrijdag. (Foto: René Gompers)


Journalist Jason Pinas voelt zich voor de zoveelste keer aangevallen. Deze keer door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Op de regeringspersconferentie vrijdag heeft de minister hem onheus bejegend. Hierover heeft Pinas zich beklaagd bij de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), de Ware Tijd (dWT) waarvoor hij op de persconferentie was, bij de president en De Nationale Assemblee. In een verklaring veroordelen de SVJ en dWT de aanhoudende inbreuk op de persvrijheid door de regering.

“De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en de hoofdredactie van het ochtendblad de Ware Tijd constateren dat er nog altijd ernstig inbreuk wordt gepleegd op de persvrijheid. Dit hoort niet in een democratische samenleving. Zeker niet na constructieve gesprekken met de regering naar aanleiding van een reeks incidenten met als dieptepunt de fysieke aanval op de journalist Jason Pinas door de beveiligers van de vicepresident, december vorig jaar.

Het optreden van leden van de regering op haar laatst gehouden persconferentie, waaraan aanzaten de ministers Albert Ramdin, Krishna Mathoera en Kenneth Amoksi, bijgestaan door de leiding van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger, druist in tegen het met de mond beleden respect voor de vrije en onafhankelijke media en journalisten.

Het beoordelen van vragen gesteld door journalisten op een persconferentie en het geven van een politieke mening hierover, tot zelfs een reprimande hoe journalisten zich moeten gedragen, versterkt de opvatting dat regeringsfunctionarissen kennelijk ervan uit gaan dat onafhankelijke media en journalisten verlengstuk zijn bij het uitdragen van het regeringsbeleid en zich ook als zodanig moeten opstellen. Kritische en nadrukkelijke vragen over beleidsvraagstukken worden niet op prijs gesteld en als de opstelling niet bevalt, wordt daar ondubbelzinnig een politiek etiket opgeplakt.

Op de bewuste persconferentie van afgelopen vrijdag is met name weer de journalist Jason Pinas op een zeer afkeurenswaardige en bestraffende toon bejegend. De journalist die al een ernstig getraumatiseerde ervaring, mentaal en fysiek, is ondergaan, moest het verbaal weer ontgelden. Het verbaast de SVJ en de Ware Tijd hooglijk dat na deze persconferentie de beveiliging voor Pinas is ingetrokken door de regering. Dit zonder enige vorm van uitleg of aankondiging. Deze beveiliging was door de Staat ingesteld vanwege een levensbedreigend incident aan het woonadres van de journalist. Dit riekt naar rancune en onverdraagzaamheid van regeringszijde. Ongetwijfeld zal worden uitgelegd dat deze twee kwesties los van elkaar staan. Maar hoe geloofwaardig is dit?

De SVJ en de Ware Tijd veroordelen en protesteren met klem hiertegen en doen een beroep op de regering, politieke organisaties en andere machtsinstituten respect op te brengen voor het onafhankelijke karakter van de vrije media en journalisten. De SVJ benadrukt dat zij op geen enkele wijze zal toegeven aan enige vorm van inbreuk op de democratisch en grondwettelijk gegeven identiteit van vrije media en elke vorm van intimidatie zal bestrijden.

Namens de SVJ is de verklaring getekend door voorzitter Vishmohanie Thomas en dWT-hoofdredacteur Iwan Brave.