Home Suriname Wereldwijde aandacht gevraagd voor toename diabetes

Wereldwijde aandacht gevraagd voor toename diabetes

38
0
wereldwijde-aandacht-gevraagd-voor-toename-diabetes

foto

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het aantal mensen met diabetes neemt toe. Dit is ook het geval bij kinderen.


Diabetes (met name Diabetes type-2) is één van de meest voorkomende niet-overdraagbare aandoeningen in de wereld, waaronder ook in Suriname. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Vandaag wordt Wereld Diabetes Dag, ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, herdacht.

Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. De datum 14 november is gekozen, omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting, die samen met Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Vaak werken organisaties samen op Wereld Diabetes Dag en wordt er jaarlijks een thema gekozen. Dit jaar is het thema Education to protect tomorrow (= Educatie om morgen/toekomst te beschermen). Hiermee wordt bedoeld om de toegang tot educatie met betrekking tot diabetes te vergroten om het leven van mensen met diabetes te verbeteren. Het begrijpen wat diabetes is, is de eerste stap naar het beheersen en voorkomen van diabetes.

De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet)/overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet/nauwelijks bewegen. Een belangrijk factor die we vaak over het hoofd zien is stress. Aangezien het bijna allemaal gedragsrisicofactoren zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding.

Wat moet je doen? (ongeacht diabetes of niet)

Een gezonde levensstijl op na houden, dat wil zeggen:

1. Degene die medicijnen gebruiken, moeten doorgaan conform instructies van de arts.

2. De juiste voedingskeuzes maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken).

3. Zoveel mogelijk bewegen. Denk ook aan harken, tuinieren, rondjes rennen op het erf, etc).

4. Gebruik van tabak en overmatig alcohol vermijden.

5. Regelmatig bloedsuiker meten, want alleen dan pas kan je vroegtijdig opzoek gaan naar hulp en begeleiding.