Home Suriname VS: Democraten behouden controle Senaat

VS: Democraten behouden controle Senaat

17
0
vs:-democraten-behouden-controle-senaat

foto

De Amerikaanse president Joe Biden legt een verklaring af over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen tijdens zijn bezoek aan Phnom Penh, Cambodja. (Foto: Reuters)


Democraten hebben de controle over de Amerikaanse senaat behouden. Voor president Joe Biden betekent dat een grote overwinning, terwijl het alle hoop van de “rode golf” die de Republikeinen hadden verwacht bij de tussentijdse verkiezingen doofde.Biden, die worstelde met lage goedkeuringsclassificaties voorafgaand aan de verkiezingen van dinsdag, deels als gevolg van publieke frustratie over de inflatie, zei dat de late uitslag van zaterdag hem deed uitkijken naar de rest van zijn ambtstermijn.

Meerderheidsleider van de senaat Chuck Schumer beschreef het als een “overwinning en rechtvaardiging” voor de Democraten en hun agenda. Hij beschuldigde de Republikeinse Partij van het aanwakkeren van angst en verdeeldheid tijdens de campagne.

De Republikeinen bleven echter dicht bij de controle over het Huis van Afgevaardigden, terwijl ambtenaren de stembiljetten bleven tellen.

Het kan enkele dagen of langer duren voordat de uitkomst van voldoende House-races bekend is om te bepalen welke partij de kamer met 435 zitplaatsen zal controleren. Stembiljetten stroomden nog steeds binnen voor verschillende races, waaronder veel in het liberaal-leunende Californië.

Zaterdag laat hadden de Republikeinen 211 zetels gewonnen, met 218 nodig voor een meerderheid, voor de Democraten met 205.

“Het Amerikaanse volk verwierp de antidemocratische, autoritaire, gemene en verdeeldheid zaaiende richting die de MAGA-republikeinen ons land wilden innemen”, zei Schumer nadat de herverkiezingsoverwinning van senator Catherine Cortez Masto in Nevada de controle over de kamer voor Biden’s Democraten bezegelde.

Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi (82), vertelde ABC News dat ze niet van plan is het Congres te verlaten. Er is gespeculeerd dat ze zou aftreden, vooral nadat haar man vorige maand werd aangevallen door een indringer in hun huis in San Francisco.

De Democraten zouden de Senaat controleren, zoals ze de afgelopen twee jaar hebben gedaan, met 50 van de 100 zetels, aangezien vice-president Kamala Harris een beslissende stemming houdt.

Focus op Georgia

Als de Democratische senator Raphael Warnock de tweede ronde in Georgia van 6 december zou winnen tegen de Republikeinse uitdager Herschel Walker, zou de meerderheid van de Democraten met 51-49 hen een extra voorsprong geven bij het aannemen van de weinige wetsvoorstellen die met een gewone meerderheid kunnen worden goedgekeurd, in plaats van de 60 die nodig zijn voor de meeste wetgeving.

“We richten ons nu op Georgia. We voelen ons goed over waar we zijn”, zei Biden zondag in Cambodja voorafgaand aan een Oost-Aziatische top. “Ik ben ontzettend blij met de opkomst.”

De voormalige president Donald Trump, die het hele jaar door over de tussentijdse verkiezingen van 2022 zweefde, gebruikte zijn aanhoudende populariteit onder extreemrechtse conservatieven om de kandidaten van de Republikeinse partij te beïnvloeden.

Met de matige prestaties van de Republikeinen – zelfs als ze een krappe meerderheid in het Huis winnen – krijgt Trump de schuld van het stimuleren van kandidaten die geen beroep konden doen op een breed genoeg electoraat.

Een verlies van de Republikeinen in Georgia zou de populariteit van Trump verder kunnen temperen, aangezien adviseurs zeggen dat hij overweegt deze week een derde ronde voor het presidentschap in 2024 aan te kondigen.

De uitkomst kan de kans vergroten dat de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, die dinsdag zijn Democratische tegenstander versloeg, ervoor kiest om Trump uit te dagen voor de presidentiële nominatie voor 2024.

Democraten hadden Republikeinen afgeschilderd als extremisten, wijzend op het besluit van het Hooggerechtshof om een ​​landelijk recht op abortus af te schaffen en de honderden Republikeinse genomineerden die Trumps valse beweringen promootten dat de verkiezingen van 2020 frauduleus waren.

Voortdurende controle over de Senaat betekent dat de Democraten nog steeds in staat zullen zijn om de genomineerden van Biden, zoals federale rechters, goed te keuren. Dat zou ook benoemingen bij het Hooggerechtshof omvatten, mochten er vacatures in de komende twee jaar op de bank komen met een conservatieve meerderheid van 6-3.

Als de Republikeinen van het Huis de overhand hebben, hebben ze beloofd te proberen de overwinningen van Biden terug te draaien in de strijd tegen klimaatverandering en willen ze een reeks belastingverlagingen van 2017 permanent maken. Ze hebben ook gezworen onderzoek te doen naar de regeringsactiviteiten van Biden en onderzoeken naar de zoon van de president, die zakelijke contacten heeft gehad met Oekraïne en China.