Home Suriname Kids Clinic Diakonessenhuis en Perisur start met SamenOuder

Kids Clinic Diakonessenhuis en Perisur start met SamenOuder

15
0
kids-clinic-diakonessenhuis-en-perisur-start-met-samenouder

foto

Ouders participeren met hun baby’s in het SamenOUder Kids Clinic. Er zijn onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.


Kids Clinic van het Diakonessenhuis en Perisur is zaterdag gestart met SamenOuder. Dit zorgmodel wordt gratis aangeboden aan ouders/verzorgers met baby’s van 0-12 maanden. Aan de eerste sessie van zaterdag in het Diakonessenhuis hebben 9 moeders, 7 vaders en 9 baby’s meegedaan. Het SamenOuder zorgmodel omvat consultatiebureauzorg die in groepen van 8-10 ouders en baby’s wordt gegeven.

In de groepssessies worden de onderwerpen besproken die van belang zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van de baby, voor de moeder en voor het gezin. De onderwerpen variëren van het geven van borstvoeding, de gezonde groei van de baby tot de gewenste periode tussen het krijgen van een volgende baby. In de groepssessies is er veel meer tijd met de zorgverlener en andere ouders, zodat er meer vragen kunnen worden gesteld en langer over iets kan worden doorgepraat. Het unieke van het SamenOuder zorgmodel is dat de onderwerpen op een interactieve manier worden behandeld. De ouders zijn hierdoor actief betrokken bij de groei en ontwikkeling van hun baby en kunnen elkaar ondersteunen en van elkaar leren. SamenOuder is vooral leerrijk voor jonge ouders en versterkt de groepsbinding tussen mama, papa en baby.

Het SamenOuder zorgmodel is onderdeel van het internationaal onderzoeksproject Group Care in the first 1000 days. Dit project wordt uitgevoerd in zeven landen. In Suriname wordt het GC_1000 project gecoördineerd door Perisur. In 2015 heeft Ashna Hindori-Mohangoo van Perisur het SamenZwanger zorgmodel (prenatale groepszorg) geïntroduceerd in Suriname, dat onder andere in het Diakonessenhuis wordt uitgevoerd. SamenOuder (postnatale groepszorg) kan gezien worden als een vervolg hierop. Alle geïnteresseerde ouders kunnen hieraan deelnemen, het maakt niet uit als de ouders wel of niet staan ingeschreven bij Kids Clinic van het Diakonessenhuis.

Jeugdarts Sehnaaz Liesdek-Kadir en haar team van de Kids Clinic zijn in mei 2022 getraind door Nederlandse trainers in dit nieuwe zorgmodel. Inmiddels hebben zich al ouders en baby’s voor de eerste drie groepen aangemeld bij haar. Naar verwachting zal het aantal deelnemers verder groeien.