Home Nederland Twee vliegtuigen gecrasht op vliegshow in Dallas

Twee vliegtuigen gecrasht op vliegshow in Dallas

14
0
twee-vliegtuigen-gecrasht-op-vliegshow-in-dallas

Twitter

NOS Nieuws

Tijdens een vliegshow in de Amerikaanse stad Dallas zijn twee historische militaire vliegtuigen op elkaar gebotst en verongelukt. Er is nog niets bekend over het lot van de bemanningsleden. Ook is niet duidelijk hoeveel mensen er aan boord waren van de toestellen, een Boeing B-17 Flying Fortress en een Bell P-63 Kingcobra.

Op een persconferentie zei een woordvoerder van de organisatie van het evenement dat de B-17 gewoonlijk vier of vijf bemanningsleden heeft en dat er één persoon in het andere toestel zat.

Honderden toeschouwers waren getuige van de crash op de vliegshow Wings Over Dallas, op een vliegveld bij de Texaanse stad. Sommigen beschrijven bij nieuwszender NBC hoe de kleinere Bell P-63 wegvloog uit een formatie met twee andere toestellen en op de B-17 botste. Op beelden is te zien hoe beide vliegtuigen daarna neerstortten en in brand vlogen.

Op Twitter staan beelden van de botsing:

Er ontstond een enorme rookwolk. Meer dan 40 brandweervoertuigen werden ingezet om het vuur te bestrijden. De nog geplande onderdelen van de vliegshow werden geschrapt.

Door de botsing in de lucht, om 13.20 uur plaatselijke tijd, kwamen er ook wrakstukken op een snelweg in de buurt terecht. Die werd tijdelijk afgesloten. Er waren geen gewonden onder de toeschouwers op de grond, zei burgemeester Eric Johnson van Dallas. Hij sprak van een “verschrikkelijke tragedie”.

Toeschouwers filmden de ontploffing na de crash:

Twee vliegtuigen gecrasht op vliegshow in Dallas

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten doen onderzoek naar de botsing. Het onderzoek wordt geleid door de National Transportation Safety Board. Ook de FAA is erbij betrokken.

De twee gecrashte toestellen waren zeldzaam. De B-17, waarvan er voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 12.000 zijn gebouwd, was een van de 45 nog bestaande vliegtuigen van dat type. De P-63 is nog zeldzamer. Daar waren er nog veertien van, waarvan er vier nog rondvlogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here