Home Suriname Militaire vakbond VRM per direct in actie

Militaire vakbond VRM per direct in actie

20
0
militaire-vakbond-vrm-per-direct-in-actie

foto

Militairen stemmen over het voeren van actie. De aanwezigen besluiten om te protesteren tegen de gang van zaken binnen het Nationaal Leger. (Foto: René Gompers)


De Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM) heeft besloten per direct in actie te gaan. Morgen gaan de militairen naar het Kabinet van de President. “Wij gaan onze loonsverhoging zoeken bij het Kabinet van de President. Wij gaan opeisen wat wij moeten krijgen. We gaan met man en macht en in vrede naar daar. Niemand gaat vechten met niemand”. Dit zei voorzitter Rodney Cairo vanmiddag tijdens een spoed algemene ledenvergadering.

De VRM wil deze maand reeds loonsverhoging hebben van 150%. Indien deze eis niet wordt gehonoreerd, zullen de militairen niet meedoen aan het defilé op 25 november. De loonsverhoging moet gelden voor de militairen, burgerpersoneel, gepensioneerden en ex-militairen. De VRM gaat vanaf nu mobiliseren om massaal te gaan naar het Kabinet van de President. Ook gezinsleden en anderen zullen worden gevraagd de actie te ondersteunen.

De militairen zullen een premium-kaart krijgen. Volgens Cairo is gebleken uit gesprekken met minister Krishna Mathoera van Defensie dat deze kaart niet zal gelden voor nieuwe lichtingen die komen. Hier is de VRM niet mee eens. Geëist wordt dat de kaart voor iedereen geldig is. Ook wil de bond niet dat militairen moeten bijdragen in het begrafenisfonds. De Staat moet zorgen voor een waardige begrafenis voor militairen die zich dag en nacht inzetten voor het land.

Cairo voerde aan dat militairen wel mogen staken. Er staat dat bij wet beperkingen kunnen worden opgelegd. Dit houdt in dat het stakingsrecht wordt erkend, als wordt gesteld dat het beperkt kan worden. De algemene ledenvergadering heeft besloten dat er genoeg brieven zijn geschreven en gesproken is met Defensie. Het is de minister die de VRM verwezen heeft naar de president. “Dan gaan wij daar om ons geld te halen. Moreel hoog, moreel hoog”, werd er geroepen.