Home Suriname Kameroense Onana jaar na drugsverbod naar WK

Kameroense Onana jaar na drugsverbod naar WK

37
0
kameroense-onana-jaar-na-drugsverbod-naar-wk

foto

Andre Onana uit Kameroen redt een penalty van Blati Toure uit Burkina Faso in de shoot-out tegen Burkina Faso om de derde plaats in de Africa Cup of Nations. De wedstrijd is gespeeld in het Ahmadou Ahidjo Stadium, Yaounde, Kameroen. (Foto: Reuters)


Wanneer Andre Onana op het WK in het doel speelt voor Kameroen, is het precies een jaar geleden dat hij terugkeerde van een drugsverbod waarvan hij nog steeds moeite heeft om te herstellen. De 26-jarige stond negen maanden aan de zijlijn nadat het verboden diureticum furosemide in zijn urine was gevonden.

Hij nam de voorgeschreven medicijnen van zijn vrouw, nadat hij op zoek was naar een aspirine om hoofdpijn te onderdrukken. Zijn verklaring werd in hoger beroep aanvaard toen het verbod werd teruggebracht van een jaar naar negen maanden.

“Een domme fout”, zei hij, hoewel hij eraan toevoegde: “Er is weinig menselijkheid in het voetbal. We mogen natuurlijk geen fouten maken en worden behandeld als robots. Een harde les.”

Het incident bracht in januari 2021 een abrupt einde aan een carrière die bloeide bij Ajax Amsterdam, waar hij zich snel opwerkte als één van de beste keepers van Europa.

Onana heeft sindsdien lang niet genoeg gevoetbald.

Ajax gebruikte hem spaarzaam bij zijn terugkeer in november vorig jaar, toen duidelijk was dat hij niet opnieuw bij de club zou tekenen, omdat hij zijn contract wilde afwerken om ergens anders heen te gaan.

In het afsluitende seizoen sloot hij zich aan bij Inter Milan, maar speelde de tweede viool van Samir Handanovic in de Serie A terwijl hij in de basisopstelling stond in de Champions League.

Het was met Ajax in Europa’s elite clubcompetitie dat Onana bekendheid kreeg, een integraal onderdeel van het team dat van de vroege voorlopige knock-outrondes naar de halve finales van 2019 ging, vóór een dramatische uitschakeling door Tottenham Hotspur.

“Een natuurtalent, een ongelooflijk briljante atleet”, zo omschreef voormalig Ajax-trainer Erik ten Hag hem.

Onana begon in de academie van Samuel Eto’o voordat hij op 14-jarige leeftijd naar La Masia in Barcelona verhuisde. De Spanjaarden verkochten hem in 2015 toen hij nog maar 18 was en een seizoen later zat hij in het eerste elftal en speelde hij meer dan 200 keer voor de Nederlandse giganten.

Zijn internationale carrière kwam langzaam van de grond, waarbij Onana een oproep voor de finale van de Africa Cup of Nations 2017 afwees, waarbij hij de club voor het land wilde plaatsen. Hij miste toen de Indomitable Lions verrassende winnaars bleken te zijn.

Dat werd hem echter snel vergeven en sindsdien heeft hij twee finales van de Cup of Nations gespeeld en, toen hij eenmaal terug was van het drugsverbod, deed hij een aantal veelzeggende reddingen om de succesvolle WK-kwalificatie van Kameroen af ​​te ronden.