Home Suriname Veelzijdige Valverde van Uruguay klaar voor wereldtoneel

Veelzijdige Valverde van Uruguay klaar voor wereldtoneel

15
0
veelzijdige-valverde-van-uruguay-klaar-voor-wereldtoneel

foto

Federico Valverde van Uruguay viert het scoren van hun tweede doelpunt in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiewedstrijd tegen Chili in Estadio San Carlos de Apoquindo, Santiago, Chili. (Foto via Reuters)


Federico Valverde is net zo onvervangbaar voor Uruguay als voor Real Madrid. Hij zal centraal staan ​​in de hoop van zijn land op het WK, als een speler met jeugd en ervaring aan zijn zijde in een ploeg die gezegend is met een overvloed aan beide.

Valverde heeft sinds zijn debuut in 2017 44 interlands gewonnen, nadat hij zich ontpopte als één van de leiders van een nieuwe generatie Uruguayaanse spelers. Hij speelden een grote rol in hun kwalificatiecampagne voor Qatar, waarbij hij 14 van de 18 wedstrijden startte en twee goals maakte.

Valverde, een verdedigende middenvelder van beroep, is een onvermoeibare artiest en heeft een gave om het spel te lezen, maar zijn grootste kracht is veelzijdigheid. Bij Real varieerde zijn positie van rechtsback tot middenvelder en spelmaker tot rechtsbuiten.

Meer recentelijk heeft hij ook doelpunten aan zijn repertoire toegevoegd, waarbij hij schijnbaar Carlo Ancelotti’s woorden ter harte nam, nadat de Real-manager grapte dat hij zijn coaching badges zou verscheuren als Valverde dit seizoen niet minstens tien keer het net zou vinden.

“Wat me verbaasde is hoe weinig hij scoort, hij scoorde vorig seizoen maar één doelpunt. Ik vertelde hem dat hij een toverstok heeft, hij heeft een ongelooflijk schot”, zei Ancelotti.

Begin november had Valverde in alle competities al acht doelpunten gemaakt, in zijn voorgaande vijf seizoenen in Madrid nog nooit meer dan drie keer gescoord.

“Er waren veel mensen dicht bij me die volkomen gelijk hadden dat ik mijn schot moest benutten en dat doe ik nu en ik geniet ervan”, zei Valverde na zijn doelpunt in Real’s 5-1 pak slaag van Celtic in de Champions League.

Hij speelde vorig seizoen een hoofdrol tijdens Real’s succesvolle LaLiga- en Champions League-campagnes, waar hij de assist gaf bij het doelpunt van Vinicius Jr, waarmee hij hun 14e Europese kroon veiligstelde.

Met deze geweldige vorm dit seizoen, zou het niet verrassend zijn om te zien dat Valverde, naast zijn vaste positie in het hart van het middenveld, ook wordt ingezet in meer geavanceerde delen van het veld voor Uruguay.

Hij zal cruciaal zijn voor hun hoop in Qatar en staat te popelen om de verloren tijd in te halen, nadat hij de laatste 23-koppige selectie voor het WK 2018 had gemist na het halen van de voorlopige selectie.

Veteraanaanvaller Luis Suarez vergeleek zijn landgenoot met zijn ex-Liverpool-teamgenoot Steven Gerrard en hoewel Valverde zei dat de vergelijking vleiend was, wil hij naam maken in de finale met tweevoudige wereldkampioen Uruguay.

“Het is spectaculair als je wordt vergeleken met zo’n speler, met een ster, een wereldidool… maar je let altijd op jezelf”, zei Valverde. “Ik wil ook mijn naam en mijn stempel drukken in de voetbalwereld, niet alleen in Madrid, maar in het nationale team… We hebben de droom om het WK te winnen en dit geschenk naar het hele land te brengen.”