Home Suriname Grote voedselbedrijven ‘gaan’ ontbossing tegen 2025 wegmaken

Grote voedselbedrijven ‘gaan’ ontbossing tegen 2025 wegmaken

13
0
grote-voedselbedrijven-‘gaan’-ontbossing-tegen-2025-wegmaken

foto

Een luchtfoto toont een ontbost stuk grond van het Amazone-regenwoud in Manaus in de deelstaat Amazonas, Brazilië. (Foto: Reuters)


’s Werelds grootste voedselhandelsbedrijven hebben maandag een plan uitgewerkt om ontbossing uit hun toeleveringsketens voor soja, rundvlees en palmolie te elimineren tegen 2025. Het is een stap die als essentieel wordt beschouwd om catastrofale klimaatverandering af te wenden.

Vernietiging van bossen – zoals het Amazone-regenwoud om plaats te maken voor akkers en ranches of Indonesische jungle voor palmolie – stoot elk jaar enorme hoeveelheden broeikasgas uit, wat bijdraagt ​​aan de klimaatverandering.

De routekaart, gelanceerd op de COP27-klimaattop van de Verenigde Naties in Egypte, omvat 14 bedrijven, waaronder Cargill, Bunge, Archer Daniels Midland, Louis Dreyfus Company, het Braziliaanse JBS  en het Chinese COFCO International.

De firma’s zeiden dat het plan de wereld op weg helpt om de opwarming van de aarde te beperken tot een stijging van 1,5 °C boven het pre-industriële niveau, de drempel waarboven wetenschappers zeggen dat de klimaatverandering uit de hand dreigt te lopen.

De routekaart “vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de sector bij het elimineren van door grondstoffen aangedreven ontbossing in lijn met een 1,5 °C-route”, zei COFCO International CEO Wei Dong in een verklaring.

Veel van de bedrijven hadden zich eerder gecommitteerd om ontbossing tegen 2025 uit te bannen, waarbij het plan gaandeweg mijlpalen vastlegde die enigszins per sector verschillen.

Glenn Hurowitz, CEO van Mighty Earth, zei dat 2025 niet snel genoeg was, en riep op om onmiddellijk een einde te maken aan alle ontbossing. “Het aandringen van de routekaart dat individuele bedrijven hun uiterste best doen om uiterlijk in 2025 individuele einddatums voor ontbossing vast te stellen, betekent dat de bulldozers zullen blijven draaien en de vernietiging zal doorgaan”, zei hij in een verklaring.

Een luchtfoto laat een vrijgemaakt bosgebied in ontwikkeling voor palmolieplantages zien in het Kapuas Hulu-district van de Indonesische provincie West Kalimantan. (Foto: Reuters)

De industrie heeft een vlekkerige staat van dienst bij het nakomen van eerdere ontbossingsverplichtingen.

In 2010 beloofden honderden van ’s werelds grootste consumentenmerken als onderdeel van het Consumer Goods Forum om tegen 2020 “netto nul” ontbossing te bereiken. Maar toen de deadline naderde, zei Cargill dat de voedingsindustrie het doel niet zou halen.

Het plan roept bedrijven ook op om doelstellingen vast te stellen voor het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen en om in 2024 te beginnen met het bekendmaken van hun emissies als gevolg van veranderingen in landgebruik.