Home Nederland Wekdienst 8/11: VVD vergadert over de asielwet • Amerikanen naar stembus voor...

Wekdienst 8/11: VVD vergadert over de asielwet • Amerikanen naar stembus voor de midterms

19
0
wekdienst-8/11:-vvd-vergadert-over-de-asielwet-•-amerikanen-naar-stembus-voor-de-midterms

NOS / Reuters

NOS Nieuws

Goedemorgen! De VVD vergadert over de asielwet, waar de partij als enige coalitiepartij tegenstander van is. En de Amerikanen stemmen vandaag voor een nieuw Huis van Afgevaardigden, en een deel van de Senaat.

Maar eerst het weer: Vandaag trekken wolkenvelden over ons land, aan zee valt ook een bui. Bij een matige tot krachtige zuidenwind wordt het zo’n 16 graden. De komende dagen blijft het zacht novemberweer, vanaf donderdag is het ook zo goed als droog.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamerfractie van de VVD vergadert over de asielwet van VVD-staatssecretaris Van der Burg. De grootste coalitiepartij verzet zich tegen het plan dat gemeenten kan dwingen om asielzoekers op te vangen. De drie andere coalitiepartijen zijn wel voorstander. Partijleider Rutte is erbij om de fractie over de streep te trekken.
  • De Amerikanen gaan vandaag stemmen voor de tussentijdse verkiezingen, de midterms. Ze kiezen voor een nieuw Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat. Volgens de peilingen kunnen de Democraten hun meerderheid verliezen in de beide huizen van het Amerikaanse parlement.
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteert de nieuwe inflatiecijfers over de maand oktober, op basis van de eigen rekenmethode. In september bereikte de inflatie een recordhoogte met 17.1 procent.

Wat heb je gemist?

Donald Trump heeft in een toespraak in Ohio aangekondigd dat hij volgende week dinsdag met “een heel grote aankondiging” komt. Verwacht wordt dat hij zich opnieuw verkiesbaar gaat stellen voor de presidentsverkiezingen.

De afgelopen dagen noemde hij het al “heel, heel, heel waarschijnlijk” dat hij zich weer mengt in de strijd om het Witte Huis. “Ik zal het waarschijnlijk opnieuw moeten doen, hou het in de gaten”, zei Trump. De presidentsverkiezingen zijn in november 2024.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Nigeriaanse weduwen staken hun zaak tegen Shell: Vier Nigeriaanse weduwen die een zaak hadden aangespannen tegen Shell vanwege de executie van hun mannen, staken hun juridische procedures. De rechtbank in Den Haag oordeelde eerder dat niet bewezen is dat Shell in de jaren 90 getuigen heeft omgekocht en dus niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de executies. De weduwen zijn teleurgesteld en gefrustreerd, maar ze gaan niet in hoger beroep omdat de zaak al zo lang voortsleept.
  • Budget Energie draait soberder vergoeding zonnepanelen terug: Budget Energie gaat al zijn klanten weer jaarlijks vergoeden voor geleverde zonnestroom. Bij een deel van de klanten werd dat afgelopen tijd op maandbasis gedaan, wat leidde tot een storm van kritiek. Het salderen op maandbasis komt nu te vervallen en klanten worden met terugwerkende kracht gecompenseerd.
  • Jongen van 12 in Hilversum door tieners met mes beroofd: In Hilversum is gisteravond een jongen van 12 jaar het slachtoffer geworden van een gewelddadige straatroof door twee tienerjongens. De daders zijn waarschijnlijk tussen de 14 en 18 jaar oud. Het slachtoffer werd met een mes bedreigd toen hij naar zijn sportclub fietste. De politie houdt er rekening mee dat de daders meer mensen hebben beroofd.

En dan nog even dit:

Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs wil leraren die geen volledige baan hebben, verleiden om meer uren voor de klas te gaan staan. Hij begint binnenkort een proef: leraren die meer gaan werken, krijgen dan een bonus.

Minister wil leerkrachten met bonus verleiden om meer uren te werken, helpt dat?

Fijne dinsdag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here