Home Nederland Wekdienst 7/11: NS rijdt met minder treinen • Opening meldpunt intimidatie wetenschappers

Wekdienst 7/11: NS rijdt met minder treinen • Opening meldpunt intimidatie wetenschappers

23
0
wekdienst-7/11:-ns-rijdt-met-minder-treinen-•-opening-meldpunt-intimidatie-wetenschappers

NOS / ANP

NOS Nieuws

Goedemorgen! Vanaf vandaag rijdt de NS met minder treinen door het personeelstekort, en er wordt een website geopend waarop wetenschappers intimidatie en bedreiging kunnen melden.

Maar allereerst het weer: veel bewolking en vooral in het noorden en westen nog enkele buien. In het zuiden later vandaag af en toe zon. Met 14 of 15 graden is het een milde novemberdag. De komende dagen blijft het zacht, wel is het vaker droog en soms breekt ook de zon even door.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanwege het aanhoudende personeelsgebrek rijdt de NS vanaf vandaag met minder treinen. Vooral in de weekenden en de avond wordt er gewaarschuwd voor drukkere treinen en mogelijk vaker overstappen.
  • Wetenschappers krijgen vandaag een eigen online meldpunt waar ze melding kunnen doen van bedreiging, intimidatie en haatberichten. Via het meldpunt kunnen ze ook hulp krijgen. WetenschapVeilig is een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Universiteiten van Nederland en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
  • Meer dan honderd staatshoofden en regeringsleiders zijn vanaf vandaag bijeen op de klimaattop in de Egyptische stad Sharm-el-Sheikh. Ook premier Mark Rutte is aanwezig. Klimaatschade en wie daarvoor opdraait zijn thema’s die besproken worden.

Wat heb je gemist?

De vier regeringspartijen hebben nog geen akkoord over een wet waarmee gemeenten verplicht kunnen worden om asielzoekers op te vangen. De VVD-fractie is vooralsnog tegen het voorstel dat op tafel ligt, meldden bronnen gisteravond aan de NOS.

Zowel de VVD-fractie in de Tweede Kamer als de liberale achterban wil extra maatregelen voor beperking van de instroom. Ook hebben ze er moeite mee dat het kabinet gemeenten wil dwingen om asielzoekers op te nemen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • ‘Mensen met beperking kunnen vaak niet meer met trein reizen vanwege drukte‘: Voor mensen met een beperking is het erg lastig geworden om de trein te nemen nu treinen vanwege het personeelstekort zijn ingekort. Ook is er op de perrons minder hulp beschikbaar, zei belangenorganisatie Ieder(in) tegen Nu.nl

  • Opnieuw protesten in Iran, parlement wil hardere straffen: Het Iraanse parlement heeft met een grote meerderheid voor hogere straffen voor demonstranten gestemd. Volgens de parlementariërs voeren de betogers die sinds september het vertrek van het regime eisen een “oorlog tegen God”.

  • Reclassering: Te weinig zicht op oud-gevangenen in buitenland: Reclassering Nederland wil het makkelijker maken om Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten hier hun straf uit te laten zitten. Nederland wordt vaak niet geïnformeerd als zo’n gevangene vrijkomt. Dat kan bijvoorbeeld bij zedendelinquenten een probleem zijn. “Zo iemand kan vaak gewoon aan een verklaring omtrent het gedrag komen”, zegt Reclassering Nederland in NRC

En dan nog even dit:

Wie het Twitteraccount van het Eindhovens Dagblad volgt krijgt normaal nieuwsberichten te zien, maar dat is nu wel anders want het account is sinds gisteravond gehackt. Het account werd omgedoopt tot AJAX FANS en riep onder meer op tot het stemmen op politieke partijen PVV en Forum voor Democratie. In de loop van de avond kreeg het account andere namen, zoals D66 AANHANGER. Dat gebeurde kort na het verlies van Ajax tegen PSV.

De hoofdredacteur liet eerder via Twitter weten dat het dagblad werkt aan het terughalen van het account. Dat is dus nog niet gelukt. De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de hack schadelijk.

Fijne maandag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here