Home Suriname Haïtianen zetten in op snelle hervatting brandstofvoorziening

Haïtianen zetten in op snelle hervatting brandstofvoorziening

14
0
haitianen-zetten-in-op-snelle-hervatting-brandstofvoorziening

foto

Mensen wachten buiten een benzinestation terwijl de belangrijkste brandstofterminal van Haïti de leveringen nog moet opstarten. De dienstverlening was opgeschort doordat bendeleden de terminal hadden geblokkeerd in Port-au-Prince, Haïti.(Foto: Reuters)


Haïtianen hopen op een snelle terugkeer van de brandstofvoorraad nadat de politie een bendeblokkade had opgebroken die de economie twee maanden lang zonder benzine of diesel had achtergelaten en een humanitaire crisis had veroorzaakt. De nationale politie van Haïti zei vrijdag laat in een verklaring dat ze de controle over de brandstofterminal van Varreux terugnam, waar de G9-bendecoalitie loopgraven had gegraven en barricades had opgeworpen om de distributie van brandstof te voorkomen.

Ondanks de politie-operatie was het nog te vroeg om te zeggen wanneer vrachtwagens een gebied zouden kunnen betreden waar donderdag hevig werd geschoten tijdens confrontaties tussen politie en bendes.

“We weten niet precies wanneer de brandstofleveringen zullen beginnen”, zei een bron met kennis van de situatie. “Vrachtwagens moeten ook een veilige doorgang hebben.”

Haïti’s brandstofvoorraden zijn bijna op, omdat importeurs moeite hadden om betaald te krijgen voor subsidies die de brandstofprijzen laag houden voor de Caribische natie, en vanwege moeilijkheden bij het verkrijgen van dollars van de centrale bank, hebben bronnen aan Reuters verteld.

De benzine- en dieseltekorten hadden bijna alle economische activiteiten stopgezet, ook in transport en ziekenhuizen, en dwongen veel lokale ondernemers om hun activiteiten te sluiten.

Vorige maand waarschuwden de Verenigde Naties dat het land te kampen had met acute voedselonzekerheid.

De coalitie van Haïtiaanse bendes eiste het ontslag van premier Ariel Henry, die het land leidt sinds kort na de moord op president Jovenel Moise vorig jaar.