Home Suriname Rusland: Armoedegrens moet nader bekeken worden

Rusland: Armoedegrens moet nader bekeken worden

14
0
rusland:-armoedegrens-moet-nader-bekeken-worden

foto

NPS-fractieleider Gregory Rusland


Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, meent dat er weer moet worden gekeken naar de armoedegrens. Volgens hem moeten maatregelen getroffen worden, rekening houdende met de hoge prijzen en dat mensen in staat moeten zijn dagelijks voor zichzelf en hun kinderen te zorgen.

Rusland zei dat De Nationale Assemblee én de regering het erover eens zijn dat veel Surinamers pinaren en het bijzonder moeilijk hebben. Hoewel er op diverse momenten maatregelen zijn genomen om de minderdraagkrachtigen tegemoet te komen, moeten volgens Rusland nu drastische signalen gegeven worden aan de samenleving, zodat vooral de delen die het moeilijk hebben, niet achtergelaten worden. “Het moet niet zo zijn dat we de financiële economie samen op orde stellen, maar als we zo ver zijn te veel burgers dit niet hebben meegemaakt. We moeten nu zichtbare maatregelen nemen, zodat ze tenminste meekunnen in het diepe dal om te komen naar de nieuwe fase”, stelde Rusland.

De NPS-topman wilde meer informatie over de bouw van de brug over de Corantijnrivier en de activiteiten en acties om te weten wat de positie van Suriname is. Hij gaf aan dat er over de overname van Rosebel meer aan de hand is, omdat een dergelijk besluit niet zomaar wordt genomen. De kostprijs van productie is enorm gestegen. Er zijn verschillende aspecten die komen bijkijken, inclusief een investering van meer dan 1.2 miljard die nog gepleegd moet worden over de komende jaren. “Je moet dat kapitaal hebben behalve de aankoop. Je moet daar rekening mee houden. Is het niet beter dat we gaan focussen op wat de minimale inkomsten zijn die we eruit moeten halen. Zoals het nu behoort te zijn meer dan 50% van de inkomsten moeten kunnen genereren uit de operatie, zonder dat we kapitaal op tafel hoeven te leggen”.

Over de agrarische sector vroeg Rusland weer aandacht voor diversificatie. De president noemde investeringen die gepleegd zullen worden uit de resterende rechtsmiddelen uit Nederland. Hiervan gaat 10 miljoen euro naar de agrarische sector. Rusland bracht in gedachte dat aan de basis van de productiesector kennis en kunde zit die ontwikkeld moet worden op alle onderwijsniveaus. “De agrarische sector voegt miljarden dollars toe aan de economie van Florida. Dat komt met gedegen ondersteuning van onderzoek en dienstverlening naar de sector toe”. Rusland pleitte daarom ervoor dat een deel van de 10 miljoen euro gaat naar onderwijs, omdat we de deskundigheid willen ontwikkelen om de intenties voor de agrarische sector goed te ondersteunen. Hierbij moeten studenten ook de mogelijkheid krijgen zich te oriënteren op wat internationaal binnen de sector speelt.