Home Suriname Oproep tot eenheid binnen Paamaka voor uitvoer projecten

Oproep tot eenheid binnen Paamaka voor uitvoer projecten

21
0
oproep-tot-eenheid-binnen-paamaka-voor-uitvoer-projecten

foto

Granman Jozef Foster van Paamaka en general manager van Newmont Suriname, Wilfred Visser. Zij tekenen de overdracht van de woning van het grootopperhoofd. (Foto: René Gompers)


Er is veel ruis in de communicatie tussen Newmont Suriname en de Paamaka gemeenschap. Hierdoor ontstaat er veel verwarring geeft grootopperhoofd Jozef Forster aan. Hij, districtscommissaris (dc) Ose Jabini van Paramacca Sipaliwini en minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) roepen de stamleden op om eenduidig te zijn over wat men wil uit de relatie met Newmont. De mensen willen meer tastbare projecten zien, maar door onenigheid kunnen projecten misgelopen worden.

Dinsdag heeft het goudbedrijf een nieuwe woning overgedragen aan de granman. Daarbij heeft de general manager van Newmont Suriname, Wilfred Visser, de granman  uitgenodigd voor een rondleiding op het complex. Forster is sinds zijn benoeming tot grootopperhoofd in 2020, nog niet geweest. “A bun gi mi, want sma ai ano yu ai,” merkt hij op. “A fiti fu wan granman fu go shi fa a wroko eh go. Now na soso mofo mi e yere maar nooit mi go shie. A de wan bun sani dat mi srefi eh go shie toe.”

De multinational wil eind van de maand ook gesprekken voeren met het grootopperhoofd en “de juiste mensen” over een aantal dringende zaken, zoals programma’s waarbij een voorkeur geldt voor arbeiders en ondernemers uit het gebied. “Er zijn meer programma’s die Newmont voor de gemeenschap uitvoert waar besluitvorming voor nodig is,” legt Visser uit. “Daarvoor moeten we de juiste partijen aan tafel hebben, om te zorgen dat de juiste besluiten genomen worden.”

Shirley Sowma-Sumter, directeur van Externe Relaties, merkt op dat er in de samenwerking met de gemeenschap “ups and downs” zijn. “Een van de zaken waar men niet tevreden over was, was de communicatie en wat men noemt zichtbare projecten,” licht ze toe. Ze benadrukt dat Newmont tal van programma’s voor en met de gemeenschap uitvoert. Grote en kleine projecten die te maken hebben met  infrastructuur, capaciteitsversterking, schoolmeubilair en voedselpakketten. Voor dit jaar zijn er al enkele honderden duizend Amerikaanse dollars aan gemeenschapsprojecten besteed.

Granman Forster heeft in zijn toespraak Newmont en de gemeenschap opgeroepen om de samenwerking te verbeteren. Er is veel ‘bruya’ veroorzaakt door mensen of groepen mensen die door hun uitingen “tyari verwarring kon”. Newmont moet ook goed opletten en navraag (blijven) doen als bepaalde dingen zich voordoen, benadrukt Forster. “Ik bid dat in de Naam van God, vanaf vandaag een verandering komt in de relatie tussen Newmont en de Paamaka.

Ook dc Jabini drukt de Paamaka op het hart om samen te werken. “Die eenheid is belangrijk,” beklemtoont hij. “Bij het indienen van projecten moet iedereen het er over eens zijn. Er moeten niet twee of verschillende kampen zijn. Daardoor gaan dingen niet goed lopen. Neem het huis van de granman als voorbeeld. Iedereen was het eens dat er eentje moest komen. En kijk, het is gekomen. Laten we alsjeblieft een goede verstandhouding hebben met Newmont, zodat er meer ontwikkeling komt in Paamaka.”  Het oude huis is met hulp van de dorpsbewoners afgebroken, de bouwtekeningen zijn van ROS gekomen en Newmont heeft US$ 150.000 betaald voor het project.

Minister Emanuël haalt in haar toespraak ook aan dat er “teveel geruchten en partijen” zijn waardoor zaken niet goed lopen. Ook zij benadrukt het belang van eenheid en samenwerking. “Als we op deze manier verder gaan, krijgen we niets,” merkt ze op. “Ik wil niet dat de fout ligt bij de gemeenschap. Ik wil niet dat door de verdeeldheid we doelen en duurzame projecten mislopen, zoals de tastbare projecten die we zo graag willen. Ik wil de eenheid, laten we bij elkaar komen, zodat we vooruit kunnen komen.” Ze kijkt uit naar het gesprek tussen Newmont en Paamaka; “Mensen, kow’ go tak’ nanga a bedrijf. Samen nanga a bedrijf, kow set’ sani gi Paamaka.”