Home Suriname Rusland verhoogt aanvallen, Kiev grotendeels zonder water

Rusland verhoogt aanvallen, Kiev grotendeels zonder water

31
0
rusland-verhoogt-aanvallen,-kiev-grotendeels-zonder-water

foto

Russische tanks die beschadigd zijn geraakt tijdens recente gevechten zijn te zien in de buurt van het onlangs heroverde dorp Kamianka, regio Kharkiv, Oekraïne. (Foto: AP)


Een massaal spervuur ​​​​van Russische aanvallen trof maandagochtend kritieke infrastructuur in Kiev, Charkov en andere Oekraïense steden, waardoor water en stroomvoorziening werden uitgeschakeld. Moskou is bezig met een schijnbare vergelding. Het beweerde dat Oekraïne in het weekend zijn vloot in de Zwarte Zee had aangevallen.Rusland heeft zijn aanvallen op de elektriciteitscentrales van Oekraïne en andere belangrijke infrastructuur geïntensiveerd nu de oorlog zijn negende maand ingaat. Grote delen van Oekraïne hebben nu al te maken met stroomonderbrekingen als gevolg van de strategie van Rusland.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat zijn troepen “aanvallen hebben uitgevoerd met hoge-precisie lucht- en zeewapens op lange afstand tegen de militaire commando- en energiesystemen van Oekraïne”.

“De doelen van de aanvallen zijn bereikt. Alle aangewezen doelen zijn geraakt”, aldus het ministerie in een verklaring.

De Oekraïense luchtmacht zei dat het 44 van de meer dan 50 kruisraketten die door Rusland waren gelanceerd, heeft neergeschoten.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat Russische raketten en drones 10 Oekraïense regio’s hebben geraakt en 18 objecten hebben beschadigd, voornamelijk energiefaciliteiten.

Honderden plaatsen in zeven Oekraïense regio’s zaten zonder stroom, zei hij in een Facebook-bericht, eraan toevoegend dat “de gevolgen veel erger hadden kunnen zijn” als de Oekraïense troepen de meeste Russische raketten niet hadden neergeschoten.

Dertien mensen raakten gewond als gevolg van ochtendaanvallen, zei het hoofd van de Nationale Politie Ihor Klymenko op de nationale televisie.

In de vroege ochtend werden luide explosies gehoord in de Oekraïense hoofdstad toen bewoners zich klaarmaakten om naar hun werk te gaan. De hulpdiensten stuurden sms-waarschuwingen over de dreiging van een raketaanval en luchtalarmsirenes loeiden drie uur lang tijdens de ochtendpendeltijd.

“Het Kremlin neemt wraak voor militaire mislukkingen op vreedzame mensen die voor de winter zonder elektriciteit en verwarming zitten”, zei Oleksii Kuleba, gouverneur van de regio Kiev.

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, zei dat 80% van de consumenten in de stad met 3 miljoen mensen zonder water zit vanwege de schade aan een elektriciteitsvoorziening.

Lokale autoriteiten werkten aan het zo snel mogelijk herstellen van de voorraden, zei Klitschko. Hij vertelde de inwoners van Kiev in de tussentijd om “water in te slaan bij de dichtstbijzijnde pompkamers en verkooppunten”.

Andriy Yermak, het hoofd van het kantoor van president Volodymyr Zelensky, zwoer dat de aanvallen op civiele faciliteiten het verzet van Oekraïne niet zouden verzwakken. “We zullen volharden en generaties Russen zullen een hoge prijs betalen voor hun schande”, zei Yermak.

De aanslagen vonden plaats net voordat de Tsjechische premier Petr Fiala en veel topleden van zijn regering, waaronder de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken, in Kiev aankwamen in de laatste blijk van steun van Europese leiders voor Oekraïne.”De Oekraïners vechten niet alleen voor hun land, maar ook voor heel Europa. Onze steun moet doorgaan”, tweette Fiala vanuit Kiev.

Rook werd gezien vanaf de linkeroever van de rivier de Dnjepr in Kiev, hetzij door een raketaanval of waar het werd neergeschoten door Oekraïense troepen.

Een inwoner van het gebied zei dat hij vier luide explosies hoorde die het gebied deed schudden. “Eerst dacht ik dat ik een straaljager hoorde passeren, maar toen realiseerde ik me dat het een raket was”, zei Serhii, die weigerde zijn volledige naam te geven. “De explosies waren zo luid! Ik beschouw mezelf als ervaren en voorbereid op dit soort aanvallen. Maar het was veel te dichtbij en luid. Ik was bang, echt bang.”

Premier Shmyhal zei dat in de regio’s Kiev, Zaporizja, Dnipropetrovsk en Charkov de noodstroomvoorziening aan de gang is. “Net als in voorgaande weken is het vandaag de dag belangrijk dat Oekraïners bewust energie verbruiken en de belasting op het net verminderen”, aldus de functionaris.

In de oostelijke stad Kharkiv werden volgens de autoriteiten twee aanvallen uitgevoerd op kritieke infrastructuurvoorzieningen en stopte de metro met werken.

De Lviv-regio in het westen van Oekraïne was ook het doelwit, maar de raketten werden neergeschoten, zei Lviv-gouverneur Maksym Kozytskyy.

Ook in de Cherkasy-regio ten zuidoosten van Kiev werden kritieke infrastructuurobjecten getroffen. In de regio Kirovohrad in Midden-Oekraïne is volgens lokale autoriteiten de energiecentrale getroffen. In Vinnytsia landde een neergeschoten raket op civiele gebouwen, met schade maar geen slachtoffers tot gevolg, aldus regionale gouverneur Serhii Borzov.

Sommige delen van de Oekraïense spoorwegen waren ook afgesneden van de stroom, meldde de Oekraïense Spoorwegen.

De aanval komt twee dagen nadat Rusland Oekraïne beschuldigde van een drone-aanval op de Russische Zwarte Zeevloot voor de kust van het geannexeerde Krim-schiereiland. Oekraïne heeft de aanval ontkend en gezegd dat Rusland zijn eigen wapens verkeerd heeft gebruikt, maar Moskou kondigde toch aan om zijn deelname te stoppen aan een door de VN en Turkije bemiddelde deal om veilige doorgang mogelijk te maken van schepen die graan uit Oekraïne vervoeren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat zijn land vastbesloten is door te gaan met de graanovereenkomst, waardoor meer dan 9 miljoen ton graan uit Oekraïne kan worden geëxporteerd.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei dat hij later maandag telefonisch zou spreken met de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu om de voortzetting van de deal te verzekeren. “De opschorting van de overeenkomst heeft gevolgen voor de hele mensheid. We herinneren de betrokken partijen eraan om hun beslissingen te heroverwegen”, zei Akar. “De behoeftigen wachtten al dringend op de korrels. De situatie wordt alleen maar erger.”

Het is de tweede keer deze maand dat Rusland een massaal spervuur ​​van aanvallen ontketent op de Oekraïense infrastructuur. Op 10 oktober schokte een soortgelijke aanval het door oorlog verscheurde land na een explosie op de Kertsj-brug die de geannexeerde Krim met het vasteland van Rusland verbond – een incident waarvan Moskou de schuld gaf aan Kiev.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zei dat er geen rechtvaardiging is voor het lanceren van raketten die bedoeld zijn om burgers zoveel leed toe te brengen. “Verklaar deze aanvallen niet door ze een ‘reactie’ te noemen. Rusland doet dit omdat het nog steeds de raketten en de wil heeft om Oekraïners te doden”, tweette hij.

Een van de door Oekraïne neergeschoten Russische raketten landde op een Moldavische grensstad en veroorzaakte materiële schade, maar geen slachtoffers.

Foto’s vrijgegeven door het Moldavische ministerie van Binnenlandse Zaken toonden een dikke rookpluim die opsteeg boven de noordelijke stad Naslavcea, aan de grens met Oekraïne, evenals gebroken ramen van verschillende huizen in het gebied.