Home Nederland Miljoenenschikking voor onterechte veroordeling moord Malcolm X

Miljoenenschikking voor onterechte veroordeling moord Malcolm X

55
0
miljoenenschikking-voor-onterechte-veroordeling-moord-malcolm-x

AFP

NOS Nieuws

Twee mannen die jarenlang onterecht vastzaten voor de moord op burgerrechtenleider Malcolm X krijgen gezamenlijk 36 miljoen dollar schadevergoeding. In een geval wordt het geld postuum uitgekeerd omdat de oud-gevangene al is overleden.

X was een belangrijke aanjager van de strijd tegen de ongelijke positie van zwarte Amerikanen. Hij was ook omstreden, omdat hij vond dat hun rechten zo nodig met geweld moesten worden afgedwongen. Op 21 februari 1965 werd hij op 39-jarige leeftijd doodgeschoten toen hij een toespraak wilde beginnen op een bijeenkomst in New York.

Het motief voor de moord is nooit opgehelderd, maar mogelijk speelde mee dat X gebrouilleerd was geraakt met de Nation of Islam, de politiek-religieuze organisatie waar hij bekend mee was geworden. Muhammad Aziz en Khalil Islam werden snel na de aanslag samen met een derde persoon opgepakt, alle drie waren aanhangers van de Nation of Islam.

AFP

Malcolm X

Aziz en Khalil hielden vanaf het begin al vol dat ze onschuldig waren en ook de derde arrestant getuigde dat de twee niks met de moord te maken hadden. Hoewel ze ook een alibi hadden en er ook geen fysiek bewijs was, werden ze op basis van getuigenverklaringen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Beiden kwamen in de jaren tachtig op voorwaarden vrij.

De straffen van de twee werden vorig jaar geschrapt toen duidelijk werd dat getuigen waren geïntimideerd en ontlastend bewijs uit het dossier was gehouden. Die erkenning kwam te laat voor Khalil, die in 2009 was overleden. De inmiddels 84-jarige Aziz en nabestaanden van Khalil onderhandelden sinds vorig jaar over de hoogte van de schadevergoeding, die wordt betaald door de staat en de stad New York.

Een woordvoerder van de stad New York hoopt dat dit de miljoenenvergoeding Aziz en de familie van Khalil rust brengt. “Hopelijk biedt dit enig gevoel van rechtvaardigheid aan twee personen die decennialang vastzaten en het onterecht stigma moesten dragen dat ze een iconisch figuur hadden vermoord.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here