Home Nederland Fotograaf kiekt brandbom bij asielcentrum Dover: ‘Dacht dat het vreemde grap was’

Fotograaf kiekt brandbom bij asielcentrum Dover: ‘Dacht dat het vreemde grap was’

29
0
fotograaf-kiekt-brandbom-bij-asielcentrum-dover:-‘dacht-dat-het-vreemde-grap-was’

Reuters

NOS Nieuws

Een fotograaf van het persbureau Reuters heeft gistermiddag vastgelegd hoe een automobilist geïmproviseerde brandbommen naar een aankomstcentrum in de Britse stad Dover gooide.

De bommen veroorzaakten minimale schade aan het centrum, twee medewerkers lichtgewond. De chauffeur pleegde kort na zijn daad zelfmoord in de buurt, zag fotograaf Peter Nicholls. “Van rust tot chaos en zijn dood duurde minder dan vijf minuten.”

Nicholls was bij het asielcentrum bij de haven van de stad om wat algemene plaatjes te schieten over de Britse asielcrisis. Bij dit aanmeldcentrum moeten de migranten zich melden die met bootje de oversteek hebben gewacht vanuit Frankrijk. Zondag kwamen er weer enkele honderden personen aan.

Brandend vuurwerk

De routineklus werd verstoord toen Nicholls een knal hoorde. “Ik dacht eerste dat het bedoeld was om vogels te verschrikken”, zei de fotograaf, die daarna zag dat het ging om man die brandbommen liet afgaan.

“Hij rende schreeuwend rond met zijn armen in de lucht”, zegt Nicholls. “Ik dacht eerst dat het een vreemde grap was.”

Hij legde vast hoe de man pakken met brandbare vloeistof naar het centrum gooide met brandend vuurwerk eraan. Het vuur kon snel worden gedoofd door medewerkers.

Reuters

De brand kon snel worden geblust

Na de brandstichting spoedde de man zich in zijn auto weg tegen het verkeer in. Kort daarop hoorde Nicholls nieuwe knallen en zag rook opstijgen bij een benzinepomp.

Daar aangekomen zag de fotograaf de auto van de man, die zelfmoord gepleegd bleek te hebben. Kort daarna arriveerde de politie, die de auto aan het zicht onttrok. Agenten meldden later dat er in de auto nog meer explosief materiaal was gevonden.

Over de dader is nog niks bekendgemaakt. Het is ook niet duidelijk wat zijn motief is. De asielcrisis is een omstreden onderwerp in het land, met een felle discussie voor en tegen een strenger beleid. Minister Braverman noemde het incident afschuwelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here