Home Suriname 8 Decemberproces: Bouterse herhaalt dat hij niemand heeft vermoord

8 Decemberproces: Bouterse herhaalt dat hij niemand heeft vermoord

26
0
8-decemberproces:-bouterse-herhaalt-dat-hij-niemand-heeft-vermoord

foto

Winti leider Ramon Mac-Nack spreekt Desi Bouterse toe vóór aanvang van de zitting. Ook Laurens Neede (niet op de foto) houdt hierbij hun handen vast. (Foto: Ranu Abhelakh)


Desi Bouterse ontkent dat hij wie dan ook heeft vermoord. Hij is vandaag ruim twee en een half uur verhoord in de hoger beroepszaak van het 8 Decemberstrafproces. Vijf van de verdachten in het proces, hebben hoger beroep aangetekend tegen hun vonnis. Behalve Bouterse zijn Stephanus Dendoe, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein het niet eens met hun strafmaat. Brondenstein is afwezig door ziekte, maar zijn zaak wordt gewoon behandeld. Advocaat van al de verdachten is Irwin Kanhai.

Bouterse blijft erbij dat hij niemand heeft vermoord op 8 december en dat hij de trekker niet heeft overgehaald. Hij heeft echter niet gezegd wie dat wel heeft gedaan. De oud-legerleider verklaarde ook dat hij het verhaal van de vluchtpoging van de 15 vermoorde Surinamers niet geloofde. Maar, zegt hij, dat was de rapportage van Paul Bhagwandas die de leiding had over het geheel in het Fort Zeelandia. Volgens Bouterse kon hij niets anders doen dan de formele rapportage wereldkundig te maken.

De hoofdverdachte in het proces heeft er bij gezegd dat hij gelijk nadat hij de formele rapportage over de vluchtpoging publiekelijk had gemaakt, aan de procureur-generaal heeft gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te verrichten. Dat dossier was echter in de kluis van De Surinaamsche Bank en is nu verdwenen.

Bouterse benadrukt dat hij geen opdracht tot de moorden heeft gegeven. Er was een draaiboek, zoals dat altijd bij militairen het geval is. In dat draaiboek heeft echter nooit gestaan dat die mensen zouden worden vermoord. Volgens Bouterse wilde hij de 15 mannen tot persona non grata verklaren en hen het land uitzetten. Daartoe zouden er ook al afspraken zijn geweest met de toenmalige SLM-leiding.

Opnieuw heeft Bouterse herhaald dat hij op 7 december en 8 december in het Fort Zeelandia was, waar de gruwelijkheden zich hebben voltrokken. Hij benadrukt echter dat hij op 8 december na 8 uur ’s avonds niet meer daar was en dus niets van de moorden weet en daar ook geen deel van was. Getuigen hebben echter verklaard dat er overdag al mensen waren doodgeschoten. Bouterse ontkent ook dat er sprake was van een vuurpeloton. Hij heeft van de verantwoordelijke in het fort formeel op papier gehad dat de mensen op de vlucht waren doodgeschoten. Bouterse zegt dat hij alleen de politiek verantwoordelijke was.

De zitting is om 12 uur geschorst en zal er na de onderbreking verder worden gegaan met de verhoren van de andere verdachten.