Home Suriname Pink Ribbon wandelloop om aandacht borstkanker

Pink Ribbon wandelloop om aandacht borstkanker

26
0
pink-ribbon-wandelloop-om-aandacht-borstkanker

foto

Met de Pink Ribbon wandelloop vraagt de organisatie aandacht voor borstkanker. Vrouwen worden gestimuleerd om tijdig onderzoek te doen. Borstkanker is nummer 1 doodsoorzaak bij vrouwen. (Foto: René Gompers)


Meer dan duizend personen hebben zaterdag deelgenomen aan de 5 km Pink Ribbon wandelloop. De loop is een van de activiteiten van stichting Pink Ribbon Suriname om aandacht te vragen voor borstkanker. “We willen meer vrouwen er toe bewegen dat ze op tijd hun borsten onderzoeken,” geeft  voorzitter Jennifer Bromet aan. “Er komen nog teveel borstkankergevallen voor.”De stichting geeft aan dat borstkanker op dit moment de nummer één doodsoorzaak is van vrouwen in Suriname en een van de meest voorkomende kanker soorten bij vrouwen. Er is een campagne opgezet om meer mensen hiervan bewust te maken en om onderzoek te stimuleren. De wandeling is nu pas weer mogelijk, door Covid kon dat niet gehouden worden.

Bromet is ingenomen met de opkomst. “We schatten dat er 1.200 of 1.300 mensen hebben meegedaan,” deelt ze mee. “Het gaat erom dat we mensen bewust maken over borstkanker,” benadrukt ze. “Het moet uit de taboe sfeer komen. Men moet er nu gewoon over kunnen praten, over borstkanker. Vrouwen, onderzoek doen! Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter je kan genezen.”  

De ‘rose wandelloop’ viel samen met de Pride Walk. Voor de politie was het logistiek beter dat de wandelingen tegelijk zouden plaatsvinden, geven de organisatoren van beide activiteiten aan. De Pink Ribbon wandelloop is 10 minuten eerder begonnen. “We hebben de handen ineen geslagen,” deelt Otmar Overman, voorzitter van  LBGT Platform Suriname mee. “Er zijn ook LGBT vrouwen die het risico lopen op borstkanker.”