Home Nederland Woordvoerder Nancy Pelosi: aanvaller van echtgenoot vroeg naar haar

Woordvoerder Nancy Pelosi: aanvaller van echtgenoot vroeg naar haar

67
0
woordvoerder-nancy-pelosi:-aanvaller-van-echtgenoot-vroeg-naar-haar

Reuters

NOS NieuwsAangepast

De man die de echtgenoot van de Democratische politica Nancy Pelosi afgelopen nacht in hun woning in San Francisco heeft aangevallen, was op zoek naar de politica, bevestigt haar woordvoerder. “Paul Pelosi werd aangevallen in zijn huis door een aanvaller die met geweld handelde en zijn leven bedreigde, terwijl hij eiste Nancy Pelosi te spreken”, schrijft haar woordvoerder.

Eerder meldden Amerikaanse media al van bronnen rond het onderzoek gehoord te hebben dat de indringer op zoek was naar Nancy Pelosi. Hij zou “Waar is Nancy, waar is Nancy” hebben geroepen.

De 42-jarige David DePape drong vannacht rond 02.00 uur (lokale tijd) het huis van de Pelosi’s in San Francisco binnen. De politie hield de man aan, maar toen had hij Paul Pelosi al met een hamer verwond. Pelosi liep onder meer een schedelfractuur op en verwondingen aan zijn rechterarm en handen. Hij is inmiddels geopereerd.

‘Verdachte was aanhanger van complottheorieën’

Volgens onderzoek van nieuwszender CNN en de San Francisco Chronicle was de man aanhanger van complottheorieën. De Amerikaanse krant omschrijft hem als iemand met een voorliefde voor extreemrechtse samenzweringstheorieën en een obsessie voor overheidsinstanties die burgers in de gaten zouden houden.

Agenten zagen hoe de man met een hamer insloeg op Paul Pelosi, bleek op een persconferentie:

Indringer in woning van Amerikaans politica Nancy Pelosi

De San Francisco Chronicle schrijft dat iemand onder de naam DePape een blog bijhield op internet, https://godisloving.wordpress.com/. Dit blog is inmiddels offline gehaald.

Volgens de krant zette de auteur in het blog een reeks aan samenzweringtheorieën uiteen. Daarin betichtte hij de “elites van Amerika”, de overheid, techbedrijven en media van censuur. Ook maakte hij zich sterk voor het recht om wapens te hebben. Verder betoogde hij dat haat tegen mannen wordt aangemoedigd en vrouwen worden bevoordeeld, omdat ze makkelijker te manipuleren zouden zijn.

Op weer een ander blog schrijft iemand met dezelfde naam over communisme, “klimaathysterie” en pedofilie en verspreidt hij antisemitische berichten, onder meer over de Holocaust. Ook schrijft hij dat iedere journalist die zegt dat er geen bewijs is voor fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet worden doodgeschoten.

CNN zag berichten op de Facebookpagina’s van de verdachte. Facebook heeft zijn account inmiddels offline gehaald, bevestigden twee familieleden tegen de nieuwszender. Ook zeiden ze dat hij geen contact meer heeft met zijn familie.

Voormalige kennissen zeiden tegen CNN dat DePape’s gedrag in de loop der jaren steeds verontrustender werd. Volgens een vrouw die hem acht jaar geleden leerde kennen, woonde hij in een opslagruimte en worstelde hij met drugsgebruik. Hij zou het contact met de werkelijkheid kwijt zijn geraakt. Ze vond het gevaarlijk om nog langer met hem om te gaan en verbrak het contact.

In de posts op Facebook die CNN onder ogen kreeg, wordt de naam Pelosi nergens genoemd. Wel zagen de redacteuren video’s van een Republikeinse politicus en zakenman die beweert dat Trump de echte winnaar van verkiezingen in 2020 was, en dat het kamp van Biden had gefraudeerd. Ook zou DePape links hebben geplaatst naar websites waarop wordt beweerd dat coronavaccins dodelijk zijn.

In vroegere jaren plaatste DePape vooral lange verhalen over religieuze onderwerpen, aldus CNN. Daarin werd Jezus de “antichrist” genoemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here