Home Suriname Twitter voor US$ 44 miljard van Elon Musk

Twitter voor US$ 44 miljard van Elon Musk

20
0
twitter-voor-us$-44-miljard-van-elon-musk

foto

Elon Musk droeg woensdag een wasbak naar het hoofdkantoor van Twitter – hij twitterde later ‘Laat dat inzinken’. (Foto: Elon Musk)


De rijkste man ter wereld, Elon Musk, heeft zijn overname van Twitter van US$ 44 miljard afgerond. De New York Stock Exchange heeft dat bevestigd. Musk tweette “de vogel is bevrijd” en zei later “laat de goede tijden maar komen”.

Een aantal topmanagers, waaronder de baas, Parag Agrawal, is naar verluidt ontslagen. Agrawal en twee andere leidinggevenden werden donderdagavond uit het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco geëscorteerd, zei Reuters.

De afronding van de deal maakt een einde aan maanden van juridisch getouwtrek, maar het heeft vragen opgeroepen over de toekomstige richting van het platform.

De New York Stock Exchange zei vrijdag dat de handel in Twitter-aandelen was opgeschort, met als reden “fusie effectief”.

Volgens berichten in de Amerikaanse media vertrekken Chief Financial Officer Ned Segal en Vijaya Gadde, de hoogste juridische en beleidsmedewerker van het bedrijf, samen met Agrawal.

Twitter-medeoprichter Biz Stone leek het vertrek van de leidinggevenden te bevestigen. In een tweet bedankte hij alle drie voor hun “collectieve bijdrage aan Twitter”, noemde ze “enorme talenten” en “mooie mensen”.

Ondertussen heeft Bret Taylor – die sinds november vorig jaar Twitter-voorzitter was – zijn LinkedIn-profiel bijgewerkt om aan te geven dat hij niet langer in de functie was.

Musk, een zelfbenoemde “absolutist van de vrijheid van meningsuiting”, heeft kritiek geuit op het management en het moderatiebeleid van Twitter. Ze botsten over de voorwaarden van de overname, waarbij Musk Twitter beschuldigde van het verstrekken van misleidende informatie over de gebruikersaantallen van het bedrijf.

Hij heeft ook gezegd dat hij het verbod op geschorste gebruikers zou terugdraaien, waaronder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die werd uitgesloten na de rellen in het Capitool in januari 2021. Destijds zei Twitter dat er een risico was dat Trump zou aanzetten tot verder geweld. Maar Musk heeft het verbod omschreven als “dwaas”.

Eerder deze week zei Musk dat hij niet wil dat het platform een ​​echokamer wordt voor haat en verdeeldheid. “Twitter kan natuurlijk geen free-for-all hell-scape worden, waar alles kan worden gezegd zonder gevolgen!” twitterde hij.

De overname heeft geleid tot discussie onder Twitter-gebruikers over hoe het platform eruit zal zien onder Musk’s eigendom.

Er wordt gevreesd dat een soepeler beleid inzake vrijheid van meningsuiting zou betekenen dat mensen die wegens haatzaaiende uitlatingen of desinformatie worden verbannen, opnieuw op het platform kunnen worden uitgenodigd. Naast Trump kunnen dat politieke extremisten, QAnon-loyalisten en Covid-19-ontkenners zijn.

In reactie op de brief van Musk tweette Thierry Breton, de EU-commissaris voor de interne markt, “In Europa zal de vogel vliegen volgens onze EU-regels”, wat suggereert dat regelgevers een hard standpunt zullen innemen tegen elke versoepeling van het Twitter-beleid.

Musk is niet alleen de rijkste persoon ter wereld met 250 miljard dollar op zijn naam, maar is ook een controversieel figuur. Hij verdiende zijn fortuin via het elektrische autobedrijf Tesla en ruimteverkenningsbedrijf Space X. Maar hij heeft extra aandacht getrokken door zijn uitgesproken interventie in niet-gerelateerde zaken, waarbij hij vaak Twitter als platform gebruikte, variërend van geopolitieke kwesties zoals de oorlog in Oekraïne tot de redding van de schooljongens die vastzaten in een Thaise grot.

Het is nog niet duidelijk of het opruimen van het senior management de voorloper is van bedrijfsbrede banenverlies. Eerdere berichten suggereerden dat 75% van het personeel van het socialemediabedrijf zijn baan zou verliezen, maar die berichten waren “onnauwkeurig”, aldus Ross Gerber, een aandeelhouder van zowel Twitter als het andere bedrijf van Musk, Tesla. “Er zijn veel getalenteerde mensen bij Twitter, vooral aan de technische kant en ze willen zoveel mogelijk van dat talent behouden”, zei Gerber tegen de BBC.

Maar hij zei dat het banenverlies desondanks veel verder kan reiken dan het hogere management. Musk wil misschien productmanagers schrappen en projecten beëindigen “die nergens toe leiden”, zei hij.

Een lange weg

Tot voor kort leek het erop dat de deal nog niet zou kunnen doorgaan. Nadat hij aan het begin van het jaar een belang in Twitter had opgebouwd, deed Musk in april zijn bod van US$ 44 miljard, een prijskaartje dat bijna zodra het was overeengekomen te hoog leek.

Hij zei dat hij het kocht omdat hij wilde dat “de beschaving een gemeenschappelijk digitaal stadsplein zou hebben” en zei dat hij van plan was spamaccounts op te ruimen en het platform te behouden als een plek voor vrije meningsuiting.

Maar tegen de zomer was hij van gedachten veranderd over de aankoop, uit bezorgdheid dat het aantal nepaccounts op het platform hoger was dan Twitter beweerde.

Veranderingen op komst

Eerder deze week veranderde hij zijn Twitter-profiel om “Chief Twit” te lezen en sommige waarnemers denken dat hij zelf de touwtjes in handen zal nemen bij het bedrijf. Hij twitterde ook een video waarin hij het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco binnenliep met een wasbak in de hand met het bijschrift: “Laat dat bezinken!”

Er is nog geen commentaar van Twitter over het nieuwe managementteam. Maar wie de volgende chief executive wordt, het is duidelijk dat Musk uiteindelijk de leiding zal hebben over het bedrijf – een rol die hij zal moeten balanceren met zijn managementposities bij zowel Tesla als SpaceX.

Hij zat eerder dit jaar kort in het bestuur van Twitter en bekritiseerde de strategie van het bedrijf.

In privéberichten die zijn onthuld in gerechtelijke dossiers, vertelde Musk over hoe Agrawal niet begreep hoe de problemen van het sociale-mediaplatform konden worden opgelost.

Musk heeft ook gepost dat zijn plannen voor Twitter ambitieuzere veranderingen omvatten, waaronder “X, de app voor alles”.

Sommigen suggereren dat dit iets zou kunnen zijn in de trant van de enorm succesvolle Chinese app WeChat, een soort “super-app” die verschillende diensten omvat, waaronder berichten, sociale media, betalingen en het bestellen van eten.