Home Suriname Rusland waarschuwt voor raken Amerikaanse satellieten

Rusland waarschuwt voor raken Amerikaanse satellieten

28
0
rusland-waarschuwt-voor-raken-amerikaanse-satellieten

Oekraïense troepen hebben vandaag, donderdag, de zuidelijke stad Cherson die in Russische handen was aangevallen. Ook in het oosten van het land werden de gevechten  geïntensiveerd. De gevechten kwamen te midden van berichten dat door Moskou aangestelde autoriteiten in Cherson de stad zijn ontvlucht en zich hebben aangesloten bij tienduizenden inwoners die zijn geëvacueerd naar andere door Rusland bezette gebieden.

Oekraïense troepen omsingelden Cherson vanuit het westen en vielen Rusland aan op de westelijke oever van de rivier de Dnjepr, die de regio en het land verdeelt.

Tijdens de gevechten waarschuwde Rusland dat de Verenigde Staten (VS) betrokken zou kunnen raken bij het conflict. Het voegde eraan toe dat het zich zou kunnen richten op westerse commerciële satellieten die voor militaire doeleinden worden gebruikt ter ondersteuning van Oekraïne.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, beschuldigde de VS van het nastreven van “ondoordachte en gekke” escalatie. Ze voerde aan dat Washington een meer verantwoordelijke aanpak zou moeten volgen die tijdens de Cubacrisis van 1962 werd getoond – toen de supermachten uit de Koude Oorlog zich terugtrokken van de rand van een nucleaire confrontatie.

Oekraïne is doorgegaan met een offensief om de regio Cherson en de gelijknamige hoofdstad terug te winnen, die Russische troepen tijdens de eerste dagen van een oorlog die nu in de negende maand is, hebben veroverd.

Meer dan 70.000 inwoners uit het stadsgebied van Cherson zijn de afgelopen dagen geëvacueerd, zei de door het Kremlin geïnstalleerde gouverneur van de regio, Vladimir Saldo, donderdag.

Leden van het door Rusland gesteunde regionale bestuur waren betrokken bij de evacuatie, zei de vice-gouverneur, Kirill Stremousov. Monumenten voor Russische helden werden verplaatst, samen met de overblijfselen van Grigory Potemkin, de Russische generaal die Cherson stichtte in de 18e eeuw, die werden bewaard in de St. Catherine’s Church in de stad.

In Oost-Oekraïne bleven Russische troepen de stad Bakhmut in de regio Donetsk bombarderen, waarbij ze langzaamaan het centrum bereikten.

Te midden van de zware gevechten op twee fronten, waarschuwden Russische functionarissen dat het Westen deel van het conflict zou kunnen worden.

“Hoe meer de VS ertoe wordt aangetrokken om het Kiev-regime op het slagveld te steunen, hoe groter het risico dat ze een directe militaire confrontatie uitlokken tussen de grootste kernmachten met catastrofale gevolgen”, zei Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Washington blijft nu de lat hoger leggen, blijkbaar in de overtuiging dat het in staat is om de escalatie te beheersen,” zei ze.

Het plaatsvervangend hoofd van de Russische delegatie bij een VN-wapencontrolepaneel, Konstantin Vorontsov, beschreef het gebruik van Amerikaanse en andere westerse commerciële satellieten voor militaire doeleinden tijdens de gevechten in Oekraïne als “extreem gevaarlijk”.

“De quasi-civiele infrastructuur zou een legitiem doelwit kunnen zijn voor een vergeldingsaanval”, waarschuwde Vorontsov.

Zoals de hele maand hebben Russische troepen aanvallen uitgevoerd op de energie-infrastructuur van Oekraïne, die voor de winter voor toenemende zorgen hebben gezorgd.

Een Russische drone-aanval begin donderdag trof een energiecentrale in de buurt van de hoofdstad Kiev en veroorzaakte een brand, zei de regionale gouverneur van Kiev, Oleksiy Kuleba. Hij zei dat de laatste aanvallen “zeer ernstige schade” hebben toegebracht. “De Russen gebruiken drones en raketten om het energiesysteem van Oekraïne voor de winter te vernietigen en burgers te terroriseren”, zei Kuleba op de televisie.

Kuleba kondigde nieuwe black-outs aan en drong er bij consumenten op aan om stroom te besparen. Hij zei dat de autoriteiten nog steeds nadenken over de details van de black-outs die nodig zijn om de beschadigde elektriciteitscentrales te herstellen.

Kyrylo Timosjenko, plaatsvervangend hoofd van het presidentiële kantoor van Oekraïne, zei dat er ook in de aangrenzende regio’s Tsjernihiv, Tsjerkasy en Zhytomyr stroomonderbrekingen zou worden ingevoerd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft eerder gezegd dat Russische aanvallen al 30% van de energie-infrastructuur van het land hebben vernietigd.

In een waarschijnlijke reactie op de Russische aanvallen op de Oekraïense infrastructuur werd een elektriciteitscentrale aangevallen net buiten Sebastopol, een haven in de door Rusland geannexeerde regio van de Krim. Volgens stadsleider Mikhail Razvozhayev heeft de fabriek lichte schade opgelopen bij een drone-aanval. Hij zei dat de elektriciteitsvoorziening ononderbroken was.

De Krim, een regio die iets groter is dan Sicilië, werd in 2014 door Rusland geannexeerd van Oekraïne. Het heeft te maken gehad met drone-aanvallen en explosies tijdens de gevechten in Oekraïne. In een grote tegenslag voor Rusland, blies een krachtige vrachtwagenbom op 8 oktober een deel van een strategische brug die de Krim met het vasteland van Rusland verbindt op.

Een hoge Oekraïense militaire officier beschuldigde Rusland van het plannen van explosies in de Zaporizja-kerncentrale. Generaal Oleksii Gromov, het hoofd van de belangrijkste operationele afdeling van de generale staf van het Oekraïense leger, wees op de herhaalde ongegronde beschuldigingen van Moskou dat Oekraïne bezig zou zijn met plannen om een radioactieve vuile bom tot ontploffing te brengen als een mogelijk signaal dat Moskou explosies van plan was in de fabriek, de grootste kerncentrale van Europa.

Rusland nam de controle over de fabriek in Zaporizja in de eerste dagen van de invasie. Rusland en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd van het aanvallen van de fabriek, waarvan de reactoren werden stilgelegd na voortdurende beschietingen.

Gromov beschuldigde donderdag ook dat Russische troepen mogelijk explosies hebben uitgevoerd in woongebouwen in de stad Cherson voordat ze zich terugtrokken uit de stad “om kritieke schade toe te brengen aan de infrastructuur van de gebieden die door Oekraïne worden teruggewonnen”.

De oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal pieken of afvlakken, volgens een rapport dat donderdag is vrijgegeven door het in Parijs gevestigde International Energy Agency. Dat zou grotendeels het gevolg zijn van de daling van de Russische export. “De energiecrisis van vandaag veroorzaakt een schok van ongekende omvang en complexiteit”, zei het IEA bij de publicatie van zijn jaarverslag, de World Energy Outlook.

Het rapport zei dat dit de meer geavanceerde economieën van de wereld dwong om structurele veranderingen in de richting van hernieuwbare energiebronnen te versnellen.