Home Suriname Hardhandig optreden politie bij afbreken bouwwerk

Hardhandig optreden politie bij afbreken bouwwerk

27
0
hardhandig-optreden-politie-bij-afbreken-bouwwerk

foto

De bouwpolitie is bezig het opgetrokken bijgebouw af te breken aan de Cassavestraat in de Van Pettenpolder.


“Woensdagmorgen 26 oktober 2022 zullen we nooit meer vergeten,” zegt Amresh Barsatie. In full force heeft de politie zich om acht uur in de ochtend begeven naar Cassavestraat in de Van Pettenpolder. De familie Barsatie werd aangezegd de muren van de in aanbouw zijnde bad- en toiletruimte af te breken.“We konden onze oren niet geloven. We wonen al 34 jaar hier op dit terrein. We vroegen de politie wat verkeerd was, of er misschien een vonnis was, maar niemand kon ons aangeven, waarom we niet een beter bad-en toiletruimte voor ons zelf mochten maken in deze verlichte tijd,” lucht Barsatie zijn hart. “Toen we pas begonnen om de stenen muur op te trekken, heeft niemand iets gezegd. Ze hebben gewacht tot dat we ge├»nvesteerd hebben om nieuwe zinkplaten, hout, cement en stenen te kopen.”

Volgens Barsatie is tussen SRD 40.000 en SRD 50.000 ge├»nvesteerd in de bad- en toiletruimte. “Dit geld hebben we moeten sparen. Elke maand hebben we ons zelf te kort gedaan om een betere leefsituatie te hebben, maar ja het wordt je niet gegund.” Hij vraagt zich af wie voor de kosten zal opdraaien. “Wie zal ons vergoeden voor de geleden schade?”

Het afbreken van het bouwwerk, ging niet zonder slag of stoot. De politie was genoodzaakt enkele mensen af te voeren, die protesteerden tegen de actie. Volgens inspecteur Armand Sabajo, vervanger van de regiocommandant, heeft het ministerie van Openbare Werken diverse malen aanmaningen gestuurd voor de familie Barsatie dat zij niet mochten bijbouwen. Sabajo zegt dat de bouwpolitie het verzoek voor assistentie heeft gedaan. Hij vindt het jammer dat de situatie dusdanig is uitgelopen dat er mensen moeten worden afgevoerd.

“Deze overheid maakt arme mensen nog armer en ze maakt misbruik van hun machtspositie,” zegt Barsatie. Ook buurtbewoner Rayen Bishar vindt het heel erg wat deze mensen hebben moeten meemaken. Er zijn kinderen die gezien hebben hoe hun vader of familielid als criminelen werden behandeld door de politie toen zij wilden weten wie de opdrachtgevers zijn. De politie was er met 28 man en 7 prowagens, “alsof men opzoek was naar criminelen.” De buurtbewoners zeggen dat dit wat vandaag in Nickerie gebeurd is zich nooit meer moet herhalen. Ze vinden dat de mensen begeleid moeten worden. “Als je 34 jaar lang gedoogd heb en ik water en elektriciteit altijd betaald heb, kan je niet zomaar op mijn terrein dat ik op tijd netjes schoonmaak om aan te geven dat ik niet bij mag bouwen.”

“Toen we hier 34 jaar geleden ons klein huisje hebben opgezet, was er een weg van klei hier, alles was bos. Enkele jaren terug heeft de VHP het terrein gehad, zij hebben ons aangegeven dat we op hun perceel hebben gebouwd, maar tot woensdag hebben zij nimmer aangegeven dat we weg moeten, hun partijcentrum staat vlak naast ons huis,” vertelt Barsatie. “Van ons hebben zij tijdens hun bouwwerkzaamheden elektriciteit en water kosteloos gehad.”

Hij merkt op dat ze zich niet meer veilig voelen. “Wat de politie vandaag met ons heeft gedaan is niet zo mooi, de beelden zijn getuigen van de aanpak.”