Home Nederland Bevolking eerste negen maanden van 2022 fors gegroeid door immigratie

Bevolking eerste negen maanden van 2022 fors gegroeid door immigratie

176
0
bevolking-eerste-negen-maanden-van-2022-fors-gegroeid-door-immigratie

ANP

NOS Nieuws

De Nederlandse bevolking is in de eerste negen maanden van dit jaar fors gegroeid, met zo’n 191.000 inwoners. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Begin deze maand telde Nederland bijna 17,8 miljoen inwoners.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar kwamen in totaal kwamen 318.000 mensen naar Nederland. Die groei is vooral het gevolg van immigratie, er werden namelijk minder kinderen geboren.

Van de groep immigranten bestond zo’n 30 procent uit Oekraïners. Vooral tijdens de eerste drie maanden na de Russische inval kwamen veel Oekraïners naar Nederland. De meesten van hen vestigden zich in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere.

Ook schreven relatief meer mensen uit onder anderen India, Turkije, Syrië en Afghanistan zich in bij een Nederlandse gemeente.

Niet alle immigranten die naar Nederland komen, blijven hier ook. Met name in het derde kwartaal van dit jaar vertrokken er ook weer veel mensen, volgens het CBS gaat het deels om vluchtelingen uit Oekraïne.

Relatief minder geboortes

Verder constateert het CBS dat het aantal geboortes in de eerste negen maanden is afvlakt. Vorig jaar was er nog sprake van een ‘coronababyboom’ – er werden in tien jaar niet zo veel baby’s geboren als vorig jaar – maar aan die groei lijkt nu een einde gekomen te zijn. Tegelijk was de sterfte naar verhouding hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here