Home Suriname VK: Nieuwe premier Rishi Sunak belooft problemen op te lossen

VK: Nieuwe premier Rishi Sunak belooft problemen op te lossen

50
0
vk:-nieuwe-premier-rishi-sunak-belooft-problemen-op-te-lossen

foto

De nieuwe leider van de Britse conservatieve partij Rishi Sunak zwaait buiten het hoofdkwartier van de partij in Londen, Groot-Brittannië. Sunak is de nieuwe Britse premier. (Foto: Reuters)


Rishi Sunak is de derde Britse premier dit jaar. Hij volgt Liz Truss op die met 44 dagen de kortst dienende Britse premier is geweest. Nadat Truss eerder op de morgen haar ontslag had aangeboden aan koning Charles en officieel was afgetreden als premier, is Sunak benoemd als haar opvolger. Koning Charles heeft Sunak gevraagd een nieuwe regering te vormen.

Rishi Sunak zei dinsdag dat hij niet werd afgeschrikt door de omvang van de uitdaging toen hij de derde premier van Groot-Brittannië werd in twee maanden. Hij beloofde het vertrouwen te herstellen en het land door een economische crisis te leiden.

De 42-jarige voormalige hedgefondsbaas, die pas zeven jaar in de politiek zit, heeft de taak een einde te maken aan de onderlinge strijd en vete in Westminster die investeerders met afschuw vervulde en internationale bondgenoten alarmeerde.

“Ik begrijp volledig hoe moeilijk de dingen zijn”, zei hij buiten de residentie van de premier in Downing Street, waar hij de normale traditie schuwde om naast zijn familie en politieke supporters te staan.

“Ik begrijp ook dat ik werk te doen heb om het vertrouwen te herstellen, na alles wat er is gebeurd. Ik kan alleen maar zeggen dat ik niet ontmoedigd ben. Ik ken het hoge ambt dat ik heb aanvaard en ik hoop dat ik aan de eisen kan voldoen.”

Sunak, één van de rijkste mannen in het parlement, zal naar verwachting snijden in de uitgaven om een ​​gat van naar schatting 40 miljard pond (US$ 45 miljard) in de overheidsfinanciën te dichten, veroorzaakt door een economische vertraging, hogere leenkosten en een zes maanden durend programma ter ondersteuning van de energierekeningen.

Met de populariteit van zijn partij in vrije val, zal Sunak ook te maken krijgen met toenemende roep om verkiezingen als hij te ver afdwaalt van het beleidsmanifest dat de Conservatieve Partij in 2019 koos, toen de toenmalige leider Boris Johnson beloofde zwaar in het land te investeren.

Economen en investeerders hebben gezegd dat de benoeming van Sunak de markten zal kalmeren, maar ze waarschuwen dat hij weinig gemakkelijke opties heeft wanneer miljoenen mensen worstelen met de kosten van levensonderhoud.

“Ik zal economische stabiliteit en vertrouwen centraal op de agenda van deze regering plaatsen”, zei hij, kort nadat hij het verzoek van koning Charles om een ​​regering te vormen had ingewilligd. “Dit betekent dat er moeilijke beslissingen moeten komen.”

Hij zwoer ook om de behoefte van het publiek boven de politiek te stellen, een weerspiegeling van de toenemende woede over het gevoel van perma-crisis dat Groot-Brittannië in zijn greep heeft sinds de historische stemming in 2016 om de Europese Unie te verlaten en een strijd om de toekomst van het land ontketende.

Sunak heeft zijn collega’s gewaarschuwd dat ze met een “existentiële crisis” te maken krijgen als ze niet helpen om het land door de stijgende inflatie en record-energierekeningen te loodsen die veel huishoudens en bedrijven dwingen om te bezuinigen.Financiële chaos


Hij is de jongste premier van Groot-Brittannië in meer dan 200 jaar en de eerste gekleurde leider. Hij verving Liz Truss, die na 44 dagen aftrad na een “minibudget” dat voor onrust op de financiële markten zorgde. Hij zal nu alle uitgaven moeten herzien, ook op politiek gevoelige gebieden zoals gezondheid, onderwijs, defensie, welzijn en pensioenen.

Als weerspiegeling van de bijna constante staat van beroering in de Britse politiek dit jaar, stroomden politici, journalisten en fotografen dinsdag opnieuw samen in Downing Street om een ​​vertrektoespraak van Truss en een aankomsttoespraak van Sunak te horen.

Truss werd toegejuicht door politici toen ze buiten haar kantoor en residentie aankwam om te spreken, zeven weken op de dag nadat ze aantrad. Ze verontschuldigde zich niet voor haar korte ambtstermijn, ondanks dat het tot een ineenstorting van de pond en een stijging van de leenkosten en hypotheekrentes leidde.

Sunak bracht hulde aan Truss en zei dat haar plan om de economische groei nieuw leven in te blazen niet verkeerd was, maar hij zei dat er fouten waren gemaakt. “En ik ben gekozen als leider van mijn partij en uw premier, deels om ze op te lossen”, zei hij.

Sunak zal nu beginnen met het vormen van zijn kabinet, waarbij sommige conservatieve wetgevers hopen dat hij politici uit alle vleugels van de partij zal opnemen.

Van hem wordt verwacht dat hij Jeremy Hunt aanhoudt als minister van Financiën nadat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid heeft geholpen de volatiele obligatiemarkten te kalmeren door het grootste deel van Truss’ economische programma te verscheuren.

Beleggers zullen ook willen weten of Sunak nog steeds van plan is om op 31 oktober een nieuwe begroting te publiceren, naast de prognoses voor leningen en groei, die zouden helpen bij het besluit van de Bank of England op 3 november.

“Volwassenen hebben weer de leiding genomen”, zegt Michael O’Leary, de baas van luchtvaartmaatschappij Ryanair.Politieke manipulaties


Sunak, een analist van Goldman Sachs die pas in 2015 in het parlement zijn intrede deed, moet zijn partij herenigen. Hij is zich ervan bewust dat kiezers steeds bozer worden over de capriolen in Westminster nu de economie op een recessie afstevent.

Velen in de partij gaven hem de schuld toen hij in de zomer stopte als minister van Financiën, wat leidde tot een bredere opstand die Johnson ten val bracht.

Terwijl velen hun opluchting uitten dat de partij snel een nieuwe leider had gevonden, blijft er een gevoel van wantrouwen bestaan ​​bij sommigen, terwijl anderen zich afvroegen of families die het moeilijk hebben zouden reageren of ooit zouden stemmen op een multimiljonair. of ooit zouden stemmen.

“Ik denk dat deze beslissing ons als partij voor de volgende verkiezingen tot zinken brengt”, zei een conservatieve wetgever tegen Reuters.

Historicus en politiek biograaf Anthony Seldon vertelde Reuters dat Sunak ook zou worden beperkt door de fouten van zijn voorganger. “Er is geen speelruimte voor hem om iets anders te zijn dan buitengewoon conservatief en voorzichtig”, zei hij.

Veel politici en functionarissen in het buitenland, die hebben gezien hoe een land dat ooit werd gezien als een pijler van economische en politieke stabiliteit, in een meedogenloze machtsstrijd verviel, verwelkomden de benoeming van Sunak.

Sunak, een hindoe, wordt ook de eerste Britse premier van Indiase afkomst.

De Amerikaanse president Joe Biden beschreef het als een “baanbrekende mijlpaal”, terwijl leiders uit India en elders het nieuws verwelkomden. De schoonvader van Sunak, de miljardair, N.R. Narayana Murthy, zei dat hij het Verenigd Koninkrijk goed zou dienen. “We zijn trots op hem en wensen hem veel succes”, zei de oprichter van softwaregigant Infosys in een verklaring.