Home Suriname Werkelijke gebiedsstoring SWM-distributienet of… sabotage?

Werkelijke gebiedsstoring SWM-distributienet of… sabotage?

35
0
werkelijke-gebiedsstoring-swm-distributienet-of…-sabotage?

foto


Het is namelijk zo dat de buurtbewoners van de Charlesburg en omgeving al langer dan twee maanden te kampen hebben met het feit dat er nauwelijks of helemaal geen water uit de kraan stroomt. Over de oorzaak daarvan tasten ze in het duister. Via de pers zijn er wel berichten verschenen dat er een storing ergens op het distributienet van de SWM is opgetreden, maar de locatie nog niet kan worden vastgesteld. Anno 2022 met alle moderne communicatie apparatuur lijkt het de buurtbewoners erg vreemd dat de oorzaak nog niet kan worden vastgesteld. Beschikt de SWM dan niet over een elektronisch plattegrond van het waterleidingnet om een storing te lokaliseren?

Gaat het om een probleem op het elektriciteitsnet – ook al is het na enkele uren– lukt het de EBS de stroomvoorziening weer te continueren. Ook als het een storing betreft bij het Telecommunicatiebedrijf Telesur, duurt het opheffen van een storing niet enkele maanden.

Enkele bewoners van de Devisweg zijn geweest naar o.a het SWM-kantoor aan het William Kraanplein en het AQUA-dienstencentrum Hoek Heliotropestraat/J.A. Pengelstraat om hun beklag te doen of om via de klantenservice de mogelijkheid te bekijken een bestelling te plaatsen, dat zij water met de watertankwagen aan huis krijgen geleverd.

De belangrijkheid van water in een huishouding is bij eenieder bekend. Buurtbewoners en alle andere burgers in wijken die met dit probleem te maken hebben – dus een waterlevering door een watertankwagen van de SWMkunnen erop rekenen dat de waterlevering -ofschoon de situatie buiten je schuld is – achteraf toch de waterlevering in rekening zal worden gebracht naast het vast/ normaal maandelijks tarief.  

Als blijkt dat je niet kan worden geholpen door de SWM is de burger – tenminste zij die het zich financieel nog kunnen permitteren – dan aangewezen op de particuliere waterdistributietankwagens die bedragen vragen van SRD 100 voor een kuub water. Er moest zelf SRD 450 betaald worden voor het vullen van een tank van 200 gallon. Hoelang kan een burger dit volhouden?

Je wilt er niet aandenken welke ongemakken huishoudens hebben waar er een aantal kinderen in huis is, een baby verzorgd en verschoond moet worden of seniorenburgers verzorgd of verpleegd moeten worden. Overigens wil ik de SWM hierbij wel adviseren om na te gaan welke bewoners rechtstreeks hun hydrofoor hebben aangesloten op het distributienet van de SWM en geen watertank installeren om daar het water in op te slaan. Deze egoïstische houding heeft ook een negatieve doorwerking op leveren van het water aan de huishoudens in de straat.

Deze situatie is al twee tot drie maanden gaande. Aangezien het aantal keren dat voor het leveren van water door particuliere waterleveringsbedrijven steeds toeneemt, zijn veel bewoners van de Charlesburg en in het bijzonder de Devisweg al moe geworden van deze situatie. Zij kunnen deze extra kosten niet meer betalen. Daargelaten de kosten van levensonderhoud die elke dag aan verandering onderhevig zijn.

Vanwege de opgekropte irritatie en frustratie heeft ondergetekende het op zich genomen om een artikel te schrijven over deze onhoudbare situatie zodat de gemeenschap ook deelgenoot wordt van wat er zich afspeelt in delen van Paramaribo en dat de SWM extra wordt aangespoord het probleem exact vast te stellen en op te lossen.

Wat ons opvalt, is dat tijdens de vorige directeur van de SWM de heer Marlon Oosterling de buurtbewoners nooit te maken hebben gehad met deze extreme situatie van nauwelijks of helemaal geen water uit de kraan. Een waterlevering door een waterdistributietankwagen was een sporadische aangelegenheid in de buurt. Wij van de Devisweg vragen ons af, of wat wij nu ondervinden m.b.t. de opgenomen problematiek, het nieuw beleid is geworden na de directiewisseling. Is er werkelijk een gebiedsstoring op het SWM-waterdistributienet of …is er sprake van sabotage?

Het laatste hopen wij niet!

Namens de buurtbewoners van de Devisweg te Nw. Charlesburg,

De plaatselijk buurtbewoner,

Marcellino Nerkust