Home Suriname Orkaan Roslyn teistert Pacifische kust Mexico

Orkaan Roslyn teistert Pacifische kust Mexico

37
0
orkaan-roslyn-teistert-pacifische-kust-mexico

foto

Er worden grote en destructieve golven verwacht van orkaan Roslyn. (Foto: Reuters)


Een krachtige orkaan is aan land gekomen in het westen van Mexico en dreigt grote schade aan te richten in kustgebieden. Roslyn, een orkaan van categorie 3, kwam aan land in de deelstaat Nayarit, met maximale wind van 195 km per uur.

Verwacht wordt dat het over land zal verzwakken, maar functionarissen hebben gewaarschuwd voor verwoestende golven, aardverschuivingen en overstromingen.

Meer dan een dozijn gemeenten in Nayarit en de naburige deelstaat Jalisco hebben noodopvangplaatsen opgezet voor degenen die zijn geëvacueerd.

Kort na de aanlanding zei het Amerikaanse National Hurricane Center: “Er wordt verwacht dat Roslyn een levensbedreigende stormvloed zal veroorzaken met aanzienlijke overstromingen aan de kust. Nabij de kust zal de golfslag gepaard gaan met grote en vernietigende golven.”

Het orkaanseizoen in Mexico duurt meestal van juni tot november en treft zowel de Pacifische als de Atlantische kust van het land.

Orkaan Orlene kwam op 3 oktober aan land iets verder naar het noorden in ongeveer dezelfde regio, ongeveer 75 kilometer ten zuidoosten van de badplaats Mazatlan.

In mei kwamen 11 mensen om het leven nadat orkaan Agatha de zuidwestelijke deelstaat Oaxaca trof.

Wetenschappers van de Amerikaanse weerdienst hebben voor dit jaar een zeer actief orkaanseizoen voorspeld met bovengemiddelde aantallen benoemde stormen, orkanen en grote orkanen.