Home Suriname Britse premier Liz Truss na zes weken afgetreden

Britse premier Liz Truss na zes weken afgetreden

25
0
britse-premier-liz-truss-na-zes-weken-afgetreden

foto

De Britse premier Liz Truss kondigde haar ontslag zes weken na haar benoeming aan. (Foto: AP)


De Britse premier Liz Truss is afgetreden als leider van de Conservatieve Partij nadat haar beleid economische onrust veroorzaakte en de partij scherp verdeelde. Truss sprak donderdag buiten haar kantoor in Downing Street en zei dat ze de beloften die ze deed toen ze kandidaat was voor de conservatieve leider niet kon waarmaken, omdat ze het geloof van haar partij had verloren.

“Ik kan het mandaat waarop ik door de Conservatieve Partij ben gekozen niet waarmaken. Ik heb daarom met Zijne Majesteit de Koning gesproken om hem te laten weten dat ik ontslag neem als leider van de Conservatieve Partij”, zei ze in een haastig gearrangeerde verklaring.

Truss, die slechts 45 dagen premier is, zei dat ze premier en partijleider zal blijven totdat er een opvolger is gekozen.

Volgens Graham Brady, de voorzitter van het 1922-comité van de Conservatieve Partij, moet de leiderschapswedstrijd op 28 oktober zijn afgerond.

De oppositiepartij Labour riep op tot onmiddellijke algemene verkiezingen. “De Tories kunnen niet reageren op hun laatste puinhoop door opnieuw simpelweg met hun vingers te klikken en de mensen aan de top te schudden zonder de toestemming van het Britse volk. We hebben nu algemene verkiezingen nodig”, zei oppositieleider Sir Keir Starmer in een verklaring.

De Conservatieve Partij “heeft laten zien dat ze niet langer een mandaat heeft om te regeren”, voegde hij eraan toe. “Na 12 jaar falen van de Tory verdient het Britse volk zoveel beter dan deze draaideur van chaos.”

Chaos in parlement

Op woensdag had Truss beloofd aan de macht te blijven en zei dat ze “een vechter was en geen opgever”. Maar ze kon het niet volhouden nadat een hooggeplaatste minister haar regering had verlaten met een spervuur ​​van kritiek en een stemming in het Lagerhuis, slechts enkele dagen nadat ze gedwongen was veel van haar economisch beleid op te geven, in chaos en bitterheid verzandde.

Een groeiend aantal wetgevers had Truss opgeroepen af ​​te treden na weken van onrust als gevolg van haar economische plan.

Toen de regering de vorige maand het economisch plan onthulde, veroorzaakte het “minibudget” financiële onrust en een politieke crisis die de vervanging van de kanselier van Truss, verschillende beleidswijzigingen en een ineenstorting van de discipline in de regerende conservatieve partij tot gevolg had.

De woede van wetgevers groeide nadat een stemming op woensdagavond over  schaliegas – een praktijk die Truss wil hervatten ondanks tegenstand van veel conservatieven – chaotische scènes in het parlement veroorzaakte.

Met conservatieven die een grote parlementaire meerderheid hadden, werd een oproep van de oppositie voor een verbod op fracking gemakkelijk verworpen. Maar er waren uitingen van woede in het Lagerhuis, met partijleden die werden beschuldigd van het gebruik van hardhandige tactieken om stemmen binnen te halen.Conservatieven verdeeld


Met opiniepeilingen die de Labour Party een grote en groeiende voorsprong gaven, besloot de Conservatieve Partij dat haar enige hoop om electorale vergetelheid te voorkomen was om Truss te vervangen. Maar ze blijven verdeeld over wie dat precies moet doen.

De partij staat te popelen om een ​​nieuwe verdeeldheid zaaiende leiderschapswedstrijd te vermijden, zoals de race een paar maanden geleden waarbij Truss ex-Treasury-chef Rishi Sunak versloeg. Onder de potentiële vervangers bevinden zich Sunak, de leider van het Lagerhuis, Penny Mordaunt, en de nieuw benoemde bondskanselier Jeremy Hunt.

Wie het ook is, hij wordt dit jaar de derde premier van het land. Er hoeven pas in 2024 landelijke verkiezingen te worden gehouden.