Home Suriname Meer dan 100 Haïtianen gevonden op onbewoond eiland

Meer dan 100 Haïtianen gevonden op onbewoond eiland

36
0
meer-dan-100-haitianen-gevonden-op-onbewoond-eiland

foto

Meer dan 100 Haitiaanse migranten zijn gevonden op het onbewoonde Mona Island in de buurt van Puerto Rico. (Foto: US Border Patrol)


Volgens de autoriteiten van de Verenigde Staten zijn meer dan 100 Haïtiaanse migranten gevonden op een onbewoond eiland in de buurt van Puerto Rico. Haïti is nog steeds aan het bijkomen van een humanitaire crisis veroorzaakt door het toenemende geweld van bendes.

Parkwachters van het Puerto Rico Department of Environment and Natural Resources vonden de groep op Mona Island, zei Jeffrey Quinones, woordvoerder van de Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP), dinsdag. “Wat we voorlopig weten, is dat ze in slechts één schip werden vervoerd”, zei hij.

Het was niet meteen duidelijk of iemand in hun groep was verdronken voordat de autoriteiten op de hoogte werden gesteld van de situatie. Quinones zei dat de autoriteiten de migranten nog steeds ondervragen.

Anais Rodriguez, secretaris van de afdeling Puerto Rico die ze vond, zei dat de groep bestond uit 60 vrouwen, waaronder drie die zwanger zijn, 38 mannen en vijf kinderen in de leeftijd van vijf tot 13 jaar.

Steeds meer Haïtiaanse migranten en asielzoekers hebben de afgelopen maanden geprobeerd de VS te bereiken, vaak over zee, omdat het Caribische land te maken kreeg met geweld en politieke instabiliteit.

De Verenigde Naties waarschuwden eind vorige week dat ongeveer 4,7 miljoen mensen momenteel in het hele land te maken hebben met acute honger.

Een bendeblokkade op de belangrijkste brandstofterminal van Haïti in de hoofdstad Port-au-Prince heeft geleid tot nijpende tekorten aan elektriciteit, water en voedsel, vooral in de toch al verarmde delen van de stad waar het geweld hoogtij viert.

Ziekenhuizen zijn gedwongen te bezuinigen op diensten als gevolg van het gebrek aan benzine die nodig is om generatoren van stroom te voorzien. Het afbrokkelende zorgnetwerk heeft ook de inspanningen om te reageren op een gevaarlijke cholera-uitbraak gecompliceerd.

Ondertussen heeft de regering van Haïti een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om te helpen bij het opzetten van een “gespecialiseerde strijdmacht” om te reageren op de bendes – maar de Haïtiaanse leiders van het maatschappelijk middenveld hebben het vooruitzicht van buitenlandse interventie afgewezen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, zei maandag dat de Verenigde Staten en Mexico werken aan ontwerpresoluties van de Veiligheidsraad als reactie op de aanhoudende crisis.

De eerste zou financiële sancties opleggen aan Haïtiaanse “criminele actoren” die betrokken zijn bij de recente golf van geweld, zei Thomas-Greenfield, terwijl de tweede “een niet-VN, internationale veiligheidsbijstandsmissie” in Haïti zou autoriseren om de veiligheid te herstellen en de stroom van humanitaire hulp te helpen.

Het blijft onduidelijk welke landen zouden deelnemen, en in welke hoedanigheid. Thomas-Greenfield zei dat de missie zou worden geleid door een “partnerland”, maar zei niet welk land dat zou zijn.

De woordvoerster van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, ontweek dinsdag ook vragen over de mogelijke missie in Haïti en vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie alleen dat “gesprekken aan de gang zijn”.

Terwijl de veiligheidssituatie in Haïti verslechterde na de moord op president Jovenel Moise vorig jaar en de omstandigheden in gastgemeenschappen elders in de Amerikaanse regio verslechterden, zijn nieuwe stromen Haïtiaanse asielzoekers naar de VS afgereisd.

Zondag zei de Amerikaanse kustwacht  dat het bijna 100 mensen had gered, voornamelijk uit Haïti, van een overvolle boot voor de kust van Florida. De passagiers vertelden de bemanningsleden van de kustwacht dat ze een week op zee waren en de afgelopen twee dagen geen voedsel en water hadden.

Ondertussen werden volgens de CBP van oktober 2021 tot maart 571 Haïtianen en 252 mensen uit de Dominicaanse Republiek vastgehouden in de wateren rond Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Van de Haïtianen landden 348 op Mona Island en werden ze gered.

Smokkelaars gebruiken Mona Island vaak als afzetpunt voor schepen die de Dominicaanse Republiek verlaten, en vertellen migranten vaak dat ze Puerto Rico hebben bereikt, ook al is Mona Island onbewoond en onherbergzaam, zei Quinones. “Smokkelaars hebben geen oog voor de veiligheid van de mensen die ze vervoeren. Ze stapelen ze in feite op in een boot,” zei hij.