Home Suriname SSA niet eens met comité-generaal visvergunningen Guyana

SSA niet eens met comité-generaal visvergunningen Guyana

33
0
ssa-niet-eens-met-comite-generaal-visvergunningen-guyana

foto

Aanvraag comité-generaal door fractieleden van de VHP en de ABOP over kwesties die spelen in de relatie met Guyana.


Het Reglement van Orde van de Nationale Assemblee (artikel 98) laat beraadslagen achter gesloten deuren toe, als uitzondering. Het Reglement van Orde is een Staatsbesluit. De grondwet onder artikel 103 en 104, verplicht de president om alle internationale overeenkomsten, onmiddellijk met De Nationale Assemblee te delen. Binnen dertig dagen, verplicht de grondwet een besluit over goedkeuring. Dit zegt de Suriname Seafood Associatie (SSA) over het voornemen van het parlement om in comité-generaal de kwestie over de visvergunningen te bespreken.

Internationale betrekkingen en in het bijzonder afspraken met vreemde mogendheden zijn dus constitutioneel bedoeld om spoedig en openbaar behandeld te worden. Het kan ook niet anders, omdat internationale overeenkomsten, bepalingen kunnen bevatten die boven de nationale wetgeving kunnen functioneren. En bepalingen waaraan burgers zich mogelijk moeten houden en dus bekend mee moeten zijn.

Het besluit om nu contact met een vreemde mogendheid, strijdig met de Surinaamse wetgeving over zeevisserij, achter gesloten deuren onder geheimhouding te behandelen, druist dus in tegen de grondwettelijke beginselen over beraadslaging.

Intussen hebben fractieleden van de VHP en ABOP een comité-generaal aangevraagd over kwesties die spelen in de relatie tussen Suriname en Guyana. De oppositie is fel gekant tegen de behandeling achter gesloten deuren. Ook de NPS heeft aangegeven dat deze kwestie in het openbaar behandeld dient te worden.