Home Suriname Iran stuurt ruwe olie naar Venezuela voor raffinage

Iran stuurt ruwe olie naar Venezuela voor raffinage

35
0
iran-stuurt-ruwe-olie-naar-venezuela-voor-raffinage

foto


Iran is begonnen met het raffineren van zijn ruwe olie in Venezuela, melden Iraanse media, daarbij verwijzend naar olieminister Javad Owji. Iraanse ruwe olie wordt verwerkt met een snelheid van 100.000 vaten per dag (bpd) in de El Palito-raffinaderij, zei de minister, zoals geciteerd door het staatspersbureau Shana.

Een ander Iraans persbureau, Mehr, citeerde de minister die zei dat de El Palito-raffinaderij de eerste was die door Iran in het buitenland werd gebouwd en voegde eraan toe dat Teheran meer overzeese raffinaderijprojecten in andere landen dan Venezuela, zal nastreven.

Plannen voor de tie-up waren al geruime tijd in de maak. Zoals Owji het uitdrukte: “Dit was een al lang bestaande en 43 jaar oude droom die werd gerealiseerd door de inspanningen van mijn collega’s bij de National Iranian Oil Refining and Distribution Company.”

De feitelijke overeenkomst om te beginnen met de raffinage van Iraanse olie in de El Palito-raffinaderij werd dit voorjaar gesloten, toen de twee een deal tekenden om de productie in de grootste raffinaderij van Venezuela te verhogen.

Volgens een Reuters-rapport van juli bepaalde de overeenkomst dat PDVSA in die maand alleen al 4 miljoen vaten Iraanse zware ruwe olie zou ontvangen om te worden geraffineerd in de El Palito-fabriek.

De extra volumes zouden Venezuela helpen de output van zijn vlaggenschip van exportkwaliteit, Merey, te verhogen, waar Aziatische raffinaderijen de voorkeur aan geven, merkte Reuters op in zijn rapport. Iran heeft Venezuela ook geholpen zijn olie-export te vergroten door het te voorzien van benzine en condensaten om in de zware ruwe olie te mengen, evenals apparatuur en hulp.

De samenwerking tussen Caracas en Teheran hielp Venezuela vorige maand zijn olie-export op te voeren tot meer dan 700.000 bpd aan ruwe en geraffineerde producten, meldde Reuters eerder deze maand, daarbij verwijzend naar trackinggegevens van tankers en interne PDVSA-documenten.

China bleef de grootste koper van Venezolaanse olie en brandstoffen, net zoals het de grootste koper van Iraanse olie en, meest recentelijk, Russische olie blijft.