Home Suriname Brazilië: Da Silva en Bolsonaro botsen in eerste één-op-één-debat

Brazilië: Da Silva en Bolsonaro botsen in eerste één-op-één-debat

34
0
brazilie:-da-silva-en-bolsonaro-botsen-in-eerste-een-op-een-debat

foto

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, die opnieuw kandidaat is, stond zondag, gisteren, tegenover Jair Bolsonaro in een presidentieel debat op Bandeirantes Television in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: AP)


De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, en de zittende Jair Bolsonaro botsten zondag in hun eerste één-op-één-debat, twee weken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In de debatten in de eerste ronde van de verkiezing kwamen verschillende andere kandidaten aan bod, die geen van allen meer dan 5% van de stemmen van 2 oktober behaalden. Tijdens de debatten waren ze grotendeels afleiding van de twee voor de hand liggende koplopers.Zondag noemden de twee elkaar herhaaldelijk leugenaars tijdens een ontmoeting van ongeveer 1 uur. De term werd meer dan een dozijn keer gebruikt door elk van de kandidaten in het TV Band-debat dat anders minder agressief was dan veel analisten hadden verwacht.

“Je bent een leugenaar. Je liegt elke dag’, zei Da Silva tijdens een uitwisseling. Bolsonaro zei vaak: “Je kunt hier niet komen om mensen deze leugens te vertellen.”

Eerder deze maand won Da Silva, die algemeen bekend staat als Lula, de eerste ronde van de verkiezingen met 48% van de stemmen, vergeleken met 43% van Bolsonaro. Uit peilingen blijkt dat de linkse voormalige president, die tussen 2003 en 2010 regeerde, de koploper blijft, hoewel zijn voorsprong aanzienlijk is geslonken.

Elke kandidaat concentreerde zich op de kwesties die volgens peilingen de zwakke punten van hun tegenstander vertegenwoordigen: voor Bolsonaro, de Covid-19-pandemie waarbij 680.000 Brazilianen omkwamen, en voor Da Silva, corruptieschandalen waarbij zijn Arbeiderspartij betrokken was.

Da Silva en Bolsonaro zullen naar verwachting deelnemen aan nog een debat, dagen voor de stemming, op TV Globo, het populairste netwerk van Brazilië.