Home Nederland Poetin: ‘wereldwijde catastrofe’ bij confrontatie tussen NAVO en Rusland

Poetin: ‘wereldwijde catastrofe’ bij confrontatie tussen NAVO en Rusland

44
0
poetin:-‘wereldwijde-catastrofe’-bij-confrontatie-tussen-navo-en-rusland

EPA

NOS Nieuws

De Russische president Poetin heeft in een persconferentie in de Kazachse hoofdstad Astana gewaarschuwd voor een “wereldwijde catastrofe” bij een confrontatie tussen NAVO en Rusland. Hij zei te hopen dat degenen die “dit soort dingen” zeggen “slim genoeg zijn om niet zulke stappen te zetten”.

Hij reageert hiermee op de uitspraken van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Die noemde gisteren de Russische nucleaire retoriek “gevaarlijk” en “roekeloos.” Ook zei hij dat de Russen kunnen rekenen op “ernstige gevolgen” als het land kernwapens inzet tegen Oekraïne.

Poetin gaf verder een update over de ‘gedeeltelijke’ mobilisatie in Rusland. Hij schat dat die over twee weken voltooid is. Volgens de president zijn er inmiddels 222.000 van de aangekondigde 300.000 mensen gemobiliseerd. In totaal zouden 30.000 reservisten zich al onder de militaire eenheden bevinden en 16.000 van hen zouden ook al ingezet zijn aan het front. Extra mobilisatieplannen zijn er niet, stelt hij.

De afgelopen dagen waren er Russische raketaanvallen op steden in heel Oekraïne. Poetin zei eerder deze week dat de raketaanvallen gericht waren op Oekraïense militaire, communicatie- en energiedoelen.

De raketaanvallen volgden op een explosie afgelopen zaterdag op de Krimbrug. Rusland houdt Oekraïne daarvoor verantwoordelijk. “Als de aanvallen blijven doorgaan, zullen wij die hard beantwoorden”, zei hij Poetin kort daarna in een korte televisietoespraak.

Meer raketaanvallen op Oekraïne zijn voorlopig niet nodig, verklaarde Poetin, omdat de aanvallen van deze week succesvol zijn geweest.

Rusland-correspondent Iris de Graaf:

“Dat klinkt hoopvol, maar hij benadrukte echt: “Voorlopig”. En hij zei ook ‘we gaan zien wat er gebeurt’. Hij laat dus bewust ruimte over om opnieuw te kunnen reageren op wat hij als provocaties vanuit Oekraïne of het Westen beschouwt, zoals bijvoorbeeld de explosie op de Krimbrug.

Het past in het plaatje: Poetin blijft volhouden dat Rusland alleen ‘als ze worden geprovoceerd’, gerichte militaire doelen bestookt. En dus bij dit soort gelegenheden, zoals een top in Kazachstan, wil hij dat beeld van ‘vreedzame leider’ en Rusland dat ‘slechts reageert op provocaties’ weer even benadrukken, zowel voor de buitenwereld als voor zijn eigen bevolking.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here