Home Suriname Guyana protesteert tegen pro-Venezuela kaarten op sociale media

Guyana protesteert tegen pro-Venezuela kaarten op sociale media

44
0
guyana-protesteert-tegen-pro-venezuela-kaarten-op-sociale-media

foto

Het gebied dat Venezuela claimt als het zijne omvat een groot deel van Guyana.


De regering van Guyana heeft gezegd dat het Facebook en Twitter formeel heeft gevraagd om “illegale kaarten” te verwijderen die zijn gepost door gebruikers die grote delen van Guyana als Venezolaans grondgebied weergeven – wat een afspiegeling is van een al lang bestaande territoriale claim door het buurland.

Venezuela heeft lang aanspraak gemaakt op het grootste deel van Guyana’s mineraalrijke westelijke Essequibo-regio en betwistte de beslissing van een internationale grenscommissie uit 1899 in een tijd dat Guyana een Brits grondgebied was. Het Internationaal Gerechtshof in Nederland stemde ermee in om de zaak in 2020 te behandelen, maar een uitspraak kan jaren duren.

Het gebied, dat 40% van het huidige grondgebied van Guyana beslaat, zou naast goud, diamanten en andere mineralen, miljarden vaten olie en grote hoeveelheden gas bevatten.

Minister van Buitenlandse Zaken Robert Persaud vertelde The Associated Press dat de lokale autoriteiten geloven dat de groep die de kaarten plaatst, internetprotocoladressen heeft die verband houden met de ambtenarij in Venezuela. Hij zei dat de berichten en opmerkingen erop “het potentieel hebben om de betrekkingen tussen staten permanent te schaden, aan te zetten tot geweld tegen het grondgebied en de bevolking van Guyana, en de huidige berechting van de zaak voor het ICJ te doen ontsporen”.

Hij voerde aan dat de sociale-mediaplatforms de berichten kunnen traceren om te bepalen of ze van individuen zijn of deel uitmaken van een campagne van Venezuela om de rechtbank te beïnvloeden.

Venezuela heeft meerdere malen militaire actie ondernomen tegen Guyana als onderdeel van het geschil. In 2013 arresteerden Venezolaanse marineboten de bemanning van een schip dat werd gehuurd door de Amerikaanse oliemaatschappij Anadarko. De maatschappij werd verdreven uit een betwist offshoregebied.

In 2019 probeerde een militaire helikopter te landen op een booreiland dat onderzoek deed voor het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil in de noordwestelijke regio van Guyana. In 2015, toen Exxon verklaarde dat het een grote hoeveelheid olie en gas voor de kust van Guyana had gevonden, vaardigde Venezuela decreten uit om zijn nationale kaart te wijzigen om een ​​groot deel van de kust van Guyana te omvatten dat het niet eerder had betwist.