Home Suriname Peters: Regio moet kiezen voor duurzame ontwikkeling

Peters: Regio moet kiezen voor duurzame ontwikkeling

41
0
peters:-regio-moet-kiezen-voor-duurzame-ontwikkeling

foto

De vertrekkende voorzitter van de Caribbean Development and Cooperation Council, Keisal Peters.


De vertrekkende voorzitter van de Caribbean Development and Cooperation Council (CDCC), Keisal Peters, stelt dat het Caribisch gebied voor een cruciale keuze staat om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen. De covidpandemie heeft een behoorlijke impact gehad op de economieën in de regio en op het welzijn van haar samenlevingen. Peters sprak woensdag bij de opening van het 29ste CDCC-congres in de Banquet Hall van hotel Torarica.

Suriname is van 12 tot en met 14 oktober 2022 gastland van deze meeting en neemt deze week het voorzitterschap van de CDCC over. Peters, minister van Buitenlandse Zaken van Saint Vincent and the Grenadines, zal de komende twee dagen het congres leiden. Zij vervangt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), die in Washington DC, VS is, voor diverse vergaderingen.

De regio moet volgens Peters beslissen of zij voor het transformeren van haar economieën en gemeenschappen kiest voor de normale gang van zaken of voor het samen met elkaar optrekken. Peters zegt dat het overduidelijk is dat de pandemie een terugslag heeft gebracht in de vooruitgang die was geboekt in het bevorderen van de economie en het verminderen van de werkloosheid.

Uitdagingen

Peters geeft aan dat de covidpandemie belangrijke en leidende sectoren, zoals toerisme, handel en transport heeft getroffen. Daarnaast heeft banenverlies ernstige gevolgen gehad voor huishoudens. Het gevolg is dat meer mensen in de informele sector zijn terechtgekomen; een sector die wordt gekenmerkt door lage lonen, lage productiviteit en onstabiele werkgelegenheid.

Het zevende Caribbean Development rondetafelgesprek waarmee het CDCC-congres gepaard gaat, is volgens Peters een forum om kwesties te bespreken die een fundamentele uitdaging vormen voor de ontwikkeling in het Caribisch gebied. Het rondetafelgesprek richt zich dit jaar op herstel en herpositionering van de regio.

Peters stond ook stil bij de kwetsbaarheid van de kleine Caribische landen tegenover de geïndustrialiseerde landen, die grotendeels daarvoor verantwoordelijk zijn. Ze is positief over de vooruitgang die wordt geboekt voor het opzetten van de Caribbean Resilience Fund van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied (ECLAC).

Peters pleitte voor ondersteunende reactie van de internationale gemeenschap, maar benadrukt dat de regio tegelijkertijd elke kans moet aangrijpen om meer voor zichzelf te doen. Zij roept donororganisaties en multilaterale financiële instellingen op om deze inspanningen voor herstel op de lange termijn tastbaar te ondersteunen, meldt de Communicatie Dienst Suriname.