Home Suriname G7-landen zullen Kiev ‘zo lang als nodig is’ steunen

G7-landen zullen Kiev ‘zo lang als nodig is’ steunen

40
0
g7-landen-zullen-kiev-‘zo-lang-als-nodig-is’-steunen

foto

De Russen blijven raketten afvuren op verschillende regio’s van Oekraïne als vergelding voor de aanval op de Krim-brug. (Beeld: BBC)


Leiders van de G7-groep van rijke landen hebben gezegd dat ze Oekraïne zullen steunen voor “zo lang als nodig is” in de nasleep van de grote Russische raketaanvallen van maandag. De groep, die bijeenkwam voor virtuele noodgesprekken, zei dat het militaire en humanitaire hulp zou blijven geven.

De NAVO zei ook dat het Oekraïne zo lang als nodig zou steunen.

Ten minste 19 mensen werden gedood en tientallen anderen zijn gewond geraakt, toen Russische raketten regio’s in heel Oekraïne, waaronder centraal Kiev, raakten. De raketaanvallen gingen door tot dinsdag, waarbij burgers werd geadviseerd in schuilkelders te blijven.

De Russische president Vladimir Putin zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een aanval op een belangrijke brug die Rusland met de bezette Krim verbindt, waarvoor hij Oekraïne de schuld gaf.

Westerse leiders waren er snel bij om de Russische escalatie te veroordelen en de G7 herhaalde dinsdag haar steun voor Oekraïne. “We zullen financiële, humanitaire, militaire, diplomatieke en juridische steun blijven bieden en zullen zo lang als nodig is pal achter Oekraïne staan”, zei de groep in een verklaring.

Het blok veroordeelde ook de recente pogingen van Putin om vier regio’s van Oekraïne te annexeren met zelfbenoemde referenda.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vroeg de G7 om verdere luchtverdedigingscapaciteiten. Hij vroeg de alliantie ook om ondersteuning van een internationale missie aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland.

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko – een nauwe bondgenoot van Putin – heeft ermee ingestemd om troepen met Russische soldaten in te zetten aan de grens met Oekraïne, en zegt dat dit een reactie is op een dreiging vanuit Kiev.

Op dinsdag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij geloofde dat president Putin een “rationele acteur” is die zijn vermogen om met succes Oekraïne binnen te vallen verkeerd heeft ingeschat. “Ik denk dat hij dacht dat hij met open armen zou worden ontvangen – dat dit het huis van moeder Rusland in Kiev was en dat hij verwelkomd zou worden – en ik denk dat hij het totaal verkeerd heeft ingeschat”, vertelde Biden aan CNN.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat het militaire blok Oekraïne ook zal blijven steunen. Tijdens een persconferentie suggereerde Stoltenberg dat de NAVO meer wapens moest produceren, omdat de voorraden door de oorlog zijn verminderd. De NAVO is in gesprek met de lidstaten en defensiebedrijven, zei hij.

Na indirecte dreigementen van Putin zei Stoltenberg dat de alliantie de Russische nucleaire strijdkrachten nauwlettend in de gaten houdt, maar geen veranderingen in hun houding heeft gezien. Hij voegde eraan toe dat elke aanval op infrastructuur die van cruciaal belang is voor de NAVO, een “verenigd en vastberaden antwoord” zou uitlokken. Het komt twee weken na een reeks aanvallen op de Nord Stream-gaspijpleidingen, waarvan veel westerse leiders indirect suggereerden dat ze mogelijk door Rusland waren veroorzaakt.

In haar verklaring zei de G7 dat ze “diep verontrust” was door deze aanvallen, en verwelkomde verder onderzoek naar de oorzaak ervan.

De G7 bestaat uit de zeven grootste ‘geavanceerde’ economieën. Het omvat Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

China is niet inbegrepen omdat het niet wordt beschouwd als een geavanceerde economie zoals de andere landen. Rusland maakte deel uit van de groep, maar werd uitgesloten na de annexatie van de Krim in 2014.